Extra aandacht voor dierenwelzijn

16 juni 2021
-
3 minuten

Column - De afgelopen weken zijn in veel agrarische media berichten geschreven over de mogelijke gevolgen van de gewijzigde wet dieren voor de veehouderij in Nederland. Dat de Tweede Kamer heeft gestemd voor een wetswijziging waarvan de gevolgen vooraf niet bekend waren is niet goed, dat mogen politici zich aantrekken. Tegelijkertijd moeten we als sector voorkomen dat bezwaren, over onduidelijke wetgeving, het beeld creëren dat we geen extra stappen op het gebied van dierenwelzijn willen zetten. Want dat willen we juist wel.

Vergroten dierenwelzijn

De vleeskuikensector loopt in Nederland de afgelopen jaren voorop met extra stappen die bijdragen aan het vergroten van het dierenwelzijn. Zo valt de ingangsdatum van de gewijzigde wet dieren gelijk met het moment Nederlandse supermarkten alleen nog kip die voldoet aan het 1 ster Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming willen verkopen. Juist bij dit keurmerk is er extra aandacht voor het natuurlijke gedrag van de kippen. Er is daglicht, een overdekte uitloop en er wordt verrijkingsmateriaal aangeboden om het scharrelen te bevorderen.

Verduurzamen van voer

Bovendien is er in de verschillende concepten, die de Nederlandse supermarkten nu al aanbieden, extra aandacht voor het verder verlagen van het gebruik van antibiotica en de duurzaamheid van de grondstoffen die voor het voer worden gebruikt. Zo wordt er in verschillende concepten gebruik gemaakt van sojaproducten die RTRS gecertificeerd zijn, waarmee de teelt van duurzame soja zonder ontbossing wordt gestimuleerd. En we zoeken bij De Heus naar mogelijkheden om het voer in de toekomst nog duurzamer te maken. Binnen de Heus geloven we dat onderzoek en innovaties antwoord kunnen geven op maatschappelijke duurzaamheidsvraagstukken. Daarom investeren wij maximaal in R&D en kunnen we beschikken over eigen onderzoeksfaciliteiten. Ook voor vleeskuikenhouders is deelname aan concepten gunstig. Deelname zorgt voor stabiele opbrengsten en vergroot de zekerheid dat gedane investeringen ook daadwerkelijk kunnen worden terugverdiend.

Samen uitdaging aangaan

Bij De Heus leveren we de diervoeders voor kippen waarvan het vlees – via de slachterijen – in de schappen van Albert Heijn, Plus, Lidl, Aldi, Jumbo en andere supermarkten ligt. Bij veel vleeskuikenhouders die we spreken zien we veel bereidheid om de komende jaren verder te verduurzamen en te voldoen aan het 1 ster Beter Leven Keurmerk van de dierenbescherming.
Natuurlijk zijn er uitdagingen. De komende jaren moeten veel vleeskuikenhouders hun stal aanpassen. Dat betekent plannen maken, financiering regelen en vergunningstrajecten doorlopen. Tegen vleeskuikenhouders die daarbij tegen problemen aan lopen zou ik willen zeggen meldt het bij ons, we denken graag met jullie mee.

Ik ben er van overtuigd dat de verdere omschakeling naar concepten goed is voor de gehele sector. Zowel voor de vleeskuikenhouders die al deelnemen aan concepten, als voor vleeskuikenhouders die reguliere kuikens (blijven) houden. Als we er in de keten allemaal onze schouders onder zetten heb ik er alle vertrouwen in dat we ook de komende jaren als vleeskuikensector voorop blijven lopen.