Regionale ketensamenwerking legt basis voor productkwaliteit

05 juli 2021
-
3 minuten

Hoeve De Heuvel, in Neerpelt (Belgisch Limburg), is een jong vleesveebedrijf, dat uitsluitend werkt met Parthenais; een Frans runderras dat zich kenmerkt door het rustige karakter van de dieren, het natuurlijk afkalven en de fijne donkerrode sappige en gemarmerde vleesstructuur. Een groot deel van het voer komt van eigen land en van akkerbouwers uit de streek.

Wout Schuurmans is bedrijfsleider op het bedrijf en steekt enthousiast van wal: “Wij bestaan sinds 2015 en hebben twee hoofdactiviteiten: een kweekstal met 84 zoogkoeien en een afmeststal voor zo’n 140 parthenais stieren. Parthenais is een schitterend vleesras en net als Belgisch Witblauw dubbelgespierd. Het is onze ambitie om zowel hoge kwaliteit stamboek-Parthenais vaarzen te fokken voor andere veehouders als hoge kwaliteit vleesstieren af te leveren voor de slacht.”

Aandacht voor het vee en de omgeving

Toen Hoeve De Heuvel werd opgericht, is er vanaf het begin gekozen om vleesvee te fokken met aandacht voor zowel dierenwelzijn als de eigen omgeving. De ruime en lichte kweekstal, met groepshuisvesting op fris stro, past daarbij. De stalmest van de boerderij wordt over de eigen percelen verspreid. Dit zorgt voor meer humus in de grond en een lager gebruik van kunstmeststoffen. Ook het Parthenais-ras is een goede keuze in deze filosofie. “97% van de geboorten verloopt natuurlijk of met enige trekkracht en wij slagen erin om onder dit gemiddelde te blijven. Daarna blijven de kalveren bij de moeder en worden gezoogd tot een leeftijd van 8 maanden. Mede doordat Parthenais goed kan omgaan met grove ruwvoederproducten en we veel uit de eigen omgeving halen, kunnen we de voerkosten onder controle houden.”

Kengetallen Hoeve De Heuvel

  • Fokstieren: 4
  • Zoogkoeien: 84
  • Vaarzen: 14
  • Vleesstieren: 140
  • Landgebruik (eigen land + aankoop): 25 hectare gras, 35 hectare mais, 5 hectare gerst

Regionale samenwerking

Peter Beliën en Friedo Steensels komen als rundveespecialisten van De Heus vanaf het begin bij Hoeve De Heuvel: “Hoeve De Heuvel doet veel van het veldwerk zelf en heeft een goed netwerk met akkerbouwers in de omgeving en met handelaar Stassen in Dilsen. Daarmee ligt er een solide basis voor dit bedrijf. Waar wij bijvoorbeeld mee hebben geholpen is het samenstellen van een gezond, goed en betaalbaar rantsoen voor de vleesstieren. Die krijgen behalve 60% ruwvoer, ook onze open formule voor vleesvee, wat bestaat uit krachtvoer waaraan ook klantspecifieke ongemalen grondstoffen worden toegevoegd. Ze zijn specifiek gemaakt om de dieren optimaal en vitaal te laten groeien.”

De speciale open formule is een aantrekkelijk product voor vleesvee

Peter Beliën

Specialist rundvee

Kort op de bal

Wout: “Ik merk dat de kennis van De Heus over vleesvee erg goed is en dat ze kort op de bal zitten. Een tijd geleden hebben we een periode meegedaan aan een vleesconcept, waarvoor we van leverancier moesten wisselen. Toen merkte ik dat onze resultaten minder werden en sinds we terug zijn loopt het weer goed. Wat ik waardeer is dat ze kritisch durven te zijn, bijvoorbeeld over de kwaliteit van een partij eigen geteelde gerst. Vervolgens zijn ze in staat om samen met Stassen de receptuur van ons voer snel aan te passen. Dat leidt tot goede technische resultaten en tot een goed rendement.”

Toekomst: weidegang en automatisering

“Het succesvol mesten van (luxe, red.) vleesvee blijft een uitdaging, mede door de lage marges. Dat is voor mij een extra motivatie om alles op het bedrijf goed in de gaten te houden. Er zijn altijd dingen die beter kunnen. Zo willen we onze kosten beperken door meer eigen kalveren groot te brengen en minder aan te kopen. Daarom krijgen onze zoogkoeien binnenkort halsbanden voor tochtdetectie.” Ook gaat Hoeve De Heuvel aan de slag met weidegang, vanuit de kweekstal. “We streven zoveel mogelijk naar natuurlijke processen, die passen in onze omgeving en zorgen voor een duurzaam verdienmodel.“

Stassen betrouwe partner

De Heus Voeders werkt in Nederland en België met veel handelaren samen. Samenwerkingsverbanden die gebaseerd zijn op vertrouwen en gericht op het verder brengen van lokale veehouders. Een bijzondere samenwerking is die met Stassen in Vlaanderen. Vader Joël, moeder Christa, met zoon Joris en dochter Hanne zijn inmiddels de achtste generatie graanhandelaars in de familie:


“Wij zijn een bekend adres voor de afzet van lokaal geteelde grondstoffen. Deze leveren we onder meer aan pluimvee-, rundvee- en varkenshouders. De samenwerking met De Heus verloopt erg plezierig, we proberen samen onze wederzijdse klanten vooruit te brengen.” Een concreet voorbeeld daarvan is de genoemde open formule voer voor vleesvee. De Heus produceert het krachtvoer, waarna het gemengd wordt met specifieke grondstoffen bij Stassen. “Op die manier zijn we samen in staat een betrouwbaar en aantrekkelijk product te leveren voor het mesten van luxe vleesvee."