Ondersteun je hennen gedurende warme periodes

Marleen van Hoof

Productmanager Legpluimvee

25 juli 2022
-
2 minuten

Onze zomers worden steeds warmer. Lange aaneengesloten periodes van hoge temperaturen komen vaker voor. De kans dat de hennen gedurende deze periodes hittestress ervaren is aanwezig en de gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Hittestress vertraagt de groei in de start van de legperiode, vermindert de productie (lagere eigewichten), kan resulteren in verhoogde uitval en leidt tot een verminderde eischaalkwaliteit. Een slechte eischaalkwaliteit is een kostenpost en levert problemen op bij de verwerking. Gelukkig is hier prima wat aan te doen door de hennen op tijd te ondersteunen.

Dunnere eischaal door hittestress

Wanneer het warm is, nemen de hennen minder voer op waardoor de vertering verstoord kan raken. Nutriëntopname, zoals calcium, kan dan in het geding komen. Bij hittestress zullen hennen, omdat zij niet kunnen zweten, gaan panten (hijgen) en zo via het verdampen van vocht warmte proberen kwijt te raken. De pH-waarde van het bloed zal stijgen wat kan leiden tot mineralenverlies. Ook komt er minder calcium beschikbaar in het bloed waardoor de eischaal dunner wordt.

Ondersteun je koppel in de zomer

Met de inzet van de juiste voer- en managementmaatregelen kan de schaalkwaliteit gedurende de zomermaanden gewaarborgd worden. Voor een preventieve ondersteuning worden binnen het TopFit legvoederassortiment gedurende deze zomerperiode extra maatregelen getroffen. Denk aan extra vitaminen en mineralen, grondstoffensamenstelling en structuur. Daarnaast kan er, afhankelijk van de bedrijfsspecifieke situatie en leeftijd van het koppel, extra ondersteuning worden geboden in de vorm van diverse specials.

Tijdens de zomermaanden zijn, naast het juiste voer met eventuele koppelspecifieke aanvullingen, ook managementfactoren zoals klimaat, ventilatie, koeling en smakelijk drinkwater van groot belang. Het TopFit Rondeplan biedt op gebied van management en voer de juiste ondersteuning om je koppel probleemloos de zomer door te laten komen.Toevoegingen ten behoeve van eischaalkwaliteit

Meer weten?

Onze specialisten vertellen je graag meer over het voorkomen van hittestress.

Over de auteur

Marleen van Hoof

Productmanager Legpluimvee

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met me op.