Aflevering 3: Strategie

Hoe houd je je melkveebedrijf duurzaam gezond?

Luister nu aflevering 3

Thijs Hunink heeft bedrijfsadviseur Jaap de Vink uitgenodigd om met hem vijf bedrijfsstrategieën door te nemen, strategische en financiële valkuilen te bespreken en een antwoord te krijgen op die ene vraag: ‘Wat wordt de grootste, toekomstige uitdaging om een goed rendement uit je bedrijfsvoering te halen?’ Daarnaast nemen we een kijkje in de keuken van Melkveehouders Lisette van der Burg en haar man Wytse de Jong uit Hazerswoude-Dorp. Ze geven ons een inkijkje in hun boerenbedrijf en laten daarmee zien wat hun bedrijfsstrategie -intensief boeren in combinatie met verbreding- hen heeft opgebracht.

Luister via Google Podcast

OP HET ERF BIJ WYTSE EN LISETTE

Wytse en Lisette runnen samen hun melkveehouderij. Wytse is een echte koeienman en Lisette houdt zich bezig met kaas maken en de kaaswinkel. “Koeien houden staat bij ons op nummer 1. Dat doen we het liefst”, aldus Wytse. Het ouderlijk huis van Lisette is een boerderij bij Berkel en Rodenrijs. In 2019 verhuisde ze met haar man Wytse naar een boerderij bij Hazerswoude-Dorp. Ze zijn van 40 naar 84 koeien gegaan en van 23 naar 51 hectare. Wytse rekent veel, maar doet ook veel op gevoel. Zo laat hij zijn overbuurman veldbonen kweken ter vevaning van soja. Het is een manier om kosten te drukken, maar je hebt er ook meer werk van. Zo zijn er meer keuzes die Wytse en Lisette maken om een

EXPERT EN STUDIOGAST JAAP

Jaap is opgegroeid op een varkens- en koeienboerderij in Kamerik. In zijn hart wilde hij boer worden of dierenarts. Uiteindelijk koos hij een andere weg, waarin hij zijn passie voor de agrarische sector kon combineren met bedrijfsvoering. Jaap vindt het ontzettend leuk om met boeren mee te denken en vult zijn dagen met het reorganiseren van agrarische bedrijven. Door de huigie gang van zaken wordt er weinig perspectief geboden aan de boeren. Jaap kijkt vooral waar een bedrijf staat, wat iemand wil en hij kijkt met de boer wat een goede manier is om een toekomst op te bouwen met het boerenbedrijf.


Andere episodes van de KoeCast

Een podcast over de keukentafelgesprekken van de melkveehouder

In aflevering 1 staat de vraag centraal hoe we een bedrijfsovername proces soepel kunnen laten verlopen voor iedereen in de familie. Hierover gaat Thijs in gesprek met Agrocoach Dik Veefkind. In aflevering 2 staat de vraag centraal in hoever we kunnen gaan met het terugbrengen van het eiwit. Hierover gaat Thijs in gesprek met productmanager en onderzoeker Dirk Schimmel.