De KoeCast

Een podcast over de keukentafelgesprekken van de melkveehouder

Abonneer via Spotify Naar de episodes

Waarom een podcast voor de melkveehouder?

Rundveespecialist Thijs Hunink is de initiatiefnemer van deze podcast voor de melkveehouder. “Ik zit overdag meer aan de keukentafel van de boer dan op kantoor. En aan die keukentafel komen vaak onderwerpen voorbij waar zowel de veehouder als ik zelf meer van willen weten. Zo is het idee geboren. Elke aflevering starten we op het erf bij de boer en vervolgens ga ik in de studio in gesprek met een expert op het onderwerp.”

Meest recente aflevering

In aflevering drie heeft Thijs Hunink bedrijfsadviseur Jaap de Vink uitgenodigd om met hem vijf bedrijfsstrategieën door te nemen, strategische en financiële valkuilen te bespreken en een antwoord te krijgen op die ene vraag: ‘Wat wordt de grootste, toekomstige uitdaging om een goed rendement uit je bedrijfsvoering te halen?’ Daarnaast nemen we een kijkje in de keuken van Melkveehouders Lisette van der Burg en haar man Wytse de Jong uit Hazerswoude-Dorp. Ze geven ons een inkijkje in hun boerenbedrijf en laten daarmee zien wat hun bedrijfsstrategie -intensief boeren in combinatie met verbreding- hen heeft opgebracht.

Luister en leer terwijl je bezig bent

Als melkveehouder ben je altijd bezig. Melken, financiën, voeren, leren, inkopen en noem maar op. Zet de KoeCast op waar en wanneer jij wilt en leer terwijl je de koeien aan het voeren bent.

Luister wanneer jij wilt

Wanneer je de koeien aan het voeren bent of op de tractor zit.

Leren terwijl je bezig bent

Niet stilzitten, maar lekker actief bezig zijn terwijl je iets nieuws leert.

Stel je vraag

Vul het contactformulier in onderaan deze pagina.

Aflevering 1: Bedrijfsopvolging

Welke uitdagingen spelen er bij de bedrijfsovername? Hoe gaan we ervoor zorgen dat er voldoende melkveehouders overblijven en wanneer het overnameproces is gestart, hoe leid je dit dan in goede banen? Hierover gaat Thijs in gesprek met Dik Veefkind die als Agrocoach menig overnameproces heeft begeleid en weet waar de risico’s in dit proces liggen en hoe je daar goed mee om kan gaan. Ook brengen we een bezoek aan vader Adri en zoon Niels.

Aflevering 2: Eiwit efficiëntie

Welke stappen kunnen we nog nemen om de productie van eiwit door melkvee te vergroten? Welke uitdagingen staan ons hierin te wachten en hoe brengen we de waarde van eiwit productie door de koe beter onder de aandacht van het grote publiek? Deze vragen gaan we bespreken met Dirk Schimmel, productmanager en onderzoeker bij de Heus. Ook brengen we een bezoek aan de vooruitstrevende melkveehouder Kees.

Aflevering 3: Strategie

Hoe hou je je bedrijf duurzaam gezond, welke keuzes kun je hier in maken en waarom kiest iemand voor het boeren met een lage kostprijs of juist voor het sturen op saldo? Hierover gaan we in gesprek met Jaap de Vink, Bedrijfsadviseur voor de melkveehouderij. Ook brengen we een bezoek aan de ondernemende Wytse en Lisette.

Contactformulier KoeCast

Heb je een vraag over of naar aanleiding van een aflevering van de KoeCast? Of heb je een onderwerp voor de KoeCast wat je zelf wilt aandragen? Vul dan het contactformulier in en wij reageren zo snel als mogelijk.

Bedankt voor je bericht. Wij nemen zo snel als mogelijk contact met je op.

Met vriendelijke groet,

De Heus Voeders