Aflevering 2: Eiwitefficientie

Hoever kun je gaan in het reduceren van eiwit?

Luister nu aflevering 2

Thijs Hunink gaat in gesprek met zijn collega, productmanager rundvee Dirk Schimmel expert op het gebied van eiwitefficiëntie, om erachter te komen hoe een gezond rantsoen eruitziet. Hij wil weten wat de voordelen van eiwitefficiëntie zijn voor zowel de koe als de boer. En in de reportage hoor je de geheimen van het eiwitefficiënte rantsoen waar melkveehouder Kees Boon uit Delfstrahuizen mee werkt.

Luister via Google Podcast

Op het erf bij Kees Boon

Kees runt samen met zijn vader het boerenbedrijf aan De Friese Meren. Met 240 koeien zijn ze altijd druk in de weer. Kees vindt het mooi om iets te maken waar de mens iets mee kan. "Je kunt van iets wat niet eetbaar is: gras, iets maken wat eetbaar is voor de mens: melk", aldus Kees. Op eiwit efficientie is volgens Kees gewoon winst op te behalen en dat biedt toekomstperspectief. Op school heeft Kees niets over dit onderwerp geleerd, maar hij vindt wel dat hier nog een enorme inhaalslag in te behalen is. Kees is op het scherpst van de snede aan het voeren en wil onder de 150 gram eiwit per rantsoen voeren en daarin wil hij nog wat lager. "Het mes snijdt aan drie kanten: Minder uitstoot, meer draagvlak in de maatschappij en financieel komt het beter uit", aldus Kees.

Kees Boon

Melkveehouder

Dirk Schimmel

Productmanager rundvee

Expert en studiogast Dirk Schimmel

Dirk werkt zo'n 10 jaar bij De Heus, eerst als onderzoeker en later als Productmanager. Hij is geboren en getogen op een melkveebedrijf. Als kleine jongen was hij al tussen de koeien te vinden en vroeg hij zich af waarom de ene koe meer melk gaf dan de andere. Volgens Dirk valt er nog veel te leren wat er in de maag van de koe gebeurd qua voeding en vertering, maar Dirk ziet ook kansen in het ontrafelen van de darmen. Hoe meer kennis we hebben hoe lager we kunnen gaan met de input van eiwit. In theorie weten we al redelijk dat we tussen 13-15% uit kunnen komen. De krachtvoer is een stabiele factor, maar wat hier een variabele factor in speelt en de grootste invloed heeft op je ruweiwitgehalte in je rantsoen is het ruwvoer. 


Andere episodes van de KoeCast

Een podcast over de keukentafelgesprekken van de melkveehouder

In aflevering 1 staat de vraag centraal hoe we een bedrijfsovername proces soepel kunnen laten verlopen voor iedereen in de familie. Hierover gaat Thijs in gesprek met Agrocoach Dik Veefkind. In aflevering 3 gaan we kijken naar hoe we een duurzaam melkveebedrijf kunnen runnen. Hierover gaat Thijs het gesprek aan met Jaap de Vink, bedrijfsadviseur voor melkveehouders.