Aflevering 1: Bedrijfsopvolging

Hoe leid je het bedrijfsovernameproces in goede banen?

Luister nu aflevering 1

In deze aflevering gaan we op bezoek bij Adri Broekhuijsen en zijn zoon Niels die samen een melkveehouderij runnen in Wilnis. We spreken met hen om te zien hoe die overname verloopt. En in de studio spreekt Thijs Hunink met agrocoach Dik Veefkind die vertelt wat de emotionele, financiële en juridische impact is van een bedrijfsovername op het boerenbedrijf.

Luister via Google Podcast

Op het erf bij Adri en Niels

Vader Adri en zoon Niels hebben een melkveebedrijf met 130 koeien met een jaarproductie van 1,4 miljoen liter melk. Niels is de 4e generatie in de familie die boert op hun land. Vader Adri heeft alle vertrouwen in Niels: "Je weet aan wie je het bedrijf overdraagt en ik kan altijd nog een klein klusje blijven doen." Niels wil een goede boterham verdienen met het bedrijf, maar vrije tijd en zijn vrienden zijn ook belangrijk voor hem. De regelgeving is flink toegenomen in de tijd dat Adri boert, hij hoopt voor zijn zoon dat hij lekker kan blijven ondernemen. 

Zoon Niels en vader Adri

Melkveehouders

Dik Veefkind

Agrocoach

Expert en studiogast Dik

Dik is opgegroeid op een melkveehouderij, hij begeleidt agrarische ondernemers met bedrijfsvoering, persoonlijke ontwikkeling en bedrijfsovernames. Vragen die Dik krijgt van boeren heeft te maken met de onderlinge verhoudingen, communicatie en tijdspad bij bedrijfsovernames in de familie. Een situatie die Dik bijvoorbeeld vaak tegenkomt is dat de ouders niet op een lijn zitten qua visie met de zoon/ dochter die het bedrijf gaat overnemen. Door zijn jarenlange ervaring heeft Dik veel praktijkvoorbeelden van bedrijfsovernames en hoe je deze in goede banen leidt. 


Andere episodes van de KoeCast

Een podcast over de keukentafelgesprekken van de melkveehouder.

In aflevering 2 staat de vraag centraal in hoever we kunnen gaan met het terugbrengen van het eiwit. Hierover gaat Thijs in gesprek met productmanager en onderzoeker Dirk Schimmel. In aflevering 3 gaan we kijken naar hoe we een duurzaam melkveebedrijf kunnen runnen. Hierover gaat Thijs het gesprek aan met Jaap de Vink, bedrijfsadviseur voor melkveehouders.