Onze mensen

Mets Elgersma - Bedrijfsleider in Meppel

16 december 2020
-
5 minuten

Mets Elgersma (52) is Plant Manager van de veevoerfabriek in Meppel. Zelf noemt hij zich vooral manusje van alles. Hoewel hij een geboren Fries is, zijn ouders hadden een melkveebedrijf in Harich, woont hij nu al geruime tijd in Steenwijk, samen met zijn vrouw en drie kinderen. Hij werkt al meer dan 30 jaar voor De Heus.

Een man van de praktijk

In de fabriek in Meppel wordt voornamelijk vleeskuikenvoer gemaakt maar ook eendenvoer. Het voer dat er voor de verschillende vleekuikenconcepten gemaakt wordt is van het allerhoogste niveau, maar dat gaat niet vanzelf. Onder het joviale uiterlijk van Mets gaat een echte vakman schuil. Een man van de praktijk. Met 12 jaar ervaring in de fabriek in Sneek en 18 jaar in Meppel, kent hij zijn fabriek als geen ander en kan hij over elk detail meepraten. En dat komt allemaal ten goede aan de vleeskuikenhouders.

Vertrouwen om echt te ondernemen

De belangrijkste taak van Mets is natuurlijk om de fabriek draaiende te houden, maar daar komt heel wat bij kijken. Als een echt manusje van alles heeft hij niet alleen verstand van de installatie in de fabriek en van veevoer, maar ook van allerlei andere zaken, zoals wetgeving, personeelszaken en logistiek. De ene dag moet hij mee beslissen over een investering van een miljoen euro, de volgende dag begeleidt hij de auditor van een grote retailer. En juist dat maakt het werk zo afwisselend en interessant. Bovendien krijgt hij van de directie van De Heus de ruimte en het vertrouwen om echt te ondernemen. “Het voelt alsof het mijn eigen fabriek is en dan wil je natuurlijk het allerbeste. Moeilijke keuzes horen er dan bij. Maar bang voor een foute beslissing ben ik niet. Alle bedrijfsleiders van De Heus hebben veel onderling contact en kunnen leren van elkaars ervaringen.”

Sneller dan Bol.com

De grootste uitdaging is momenteel het grote aantal verschillende voeders dat geproduceerd moet worden. Wanneer je één soort voer maakt, dan kun je de machines continue laten draaien, maar met bijna 400 soorten is het een hele puzzel om het maximale uit de fabriek te halen. Voor elk voer zijn er weer andere grondstoffen nodig en moeten de machines anders afgesteld worden. Het is dan de uitdaging om de juiste voeders na elkaar te produceren, zodat er zo min mogelijk aangepast hoeft te worden. “Maar zelfs wanneer een veehouder om 10:00 uur belt en diezelfde dag nog 32 ton voer nodig heeft, dan zorgen wij ervoor dat er uiterlijk om 23:00 uur een vrachtwagen zijn erf op rijdt. Aan zo’n prestatie kan Coolblue of Bol.com nog een puntje zuigen. Ons lukt dat gewoon.”

Manusje van alles

In zijn vrije tijd speelt Mets graag een wedstrijdje korfbal en volgt hij met veel interesse de activiteiten op het ouderlijk melkveebedrijf dat inmiddels door zijn broer is overgenomen. Toch blijft hij ook de betrokken en verantwoordelijke leidinggevende van de fabriek in Meppel. Want als je vraag wat hij echt belangrijk vindt, dan noemt hij zijn gezin, maar in een adem ook de veiligheid van zijn collega’s in de fabriek en op de vrachtwagens. Hij is en blijft een echt manusje van alles!

Werken bij De Heus

Bekijk onze vacatures en vind de vacature die bij jou past!