Onze mensen

Lieke Kamps - Nutritionist

16 december 2020
-
5 minuten

Lieke Kamps komt uit het Gelderse Pannerden. Ze is getrouwd en heeft een dochter van vijf en een zoontje van drie. Ze heeft in Wageningen Dierwetenschappen gestudeerd en werkt sinds 2009 bij De Heus. Als nutritionist werkt ze op de afdeling Formulatie en is ze nu verantwoordelijk voor alle Nederlandse voerrecepten voor rundvee.

Wat doet een nutritionist eigenlijk precies?

Er zijn maar weinig mensen die direct weten wat een nutritionist doet. Toch heeft Lieke een heel cruciale rol bij het maken van diervoeders. Een nutritionist is namelijk de persoon die bepaalt wat de exacte samenstelling van een voerrecept is. De uitdaging is om een goede afweging te maken van alle belangen die meespelen. Het recept begint bij de productmanager die bekijkt wat het dier nodig heeft. Dat recept neemt nutritionist Lieke als uitgangspunt en ze kijkt dan naar alle andere factoren. Zo moet bijvoorbeeld de beschikbaarheid en de prijs van grondstoffen meegewogen worden, maar ook hoe het recept in de fabriek het best verwerkt kan worden tot een mooie slijtvaste pellet. Ook moet ze kijken of het recept bijvoorbeeld voldoet aan de richtlijnen van een concept, zoals VLOG. Op die manier krijg je een recept waarbij de kennis van de productmanager, de productie en de nutritionist op een evenwichtige manier samenkomen.

Veelzijdig werk

Lieke vindt het vooral leuk dat haar werk zo veelzijdig is. Ze heeft natuurlijk veel contact met collega’s om alle belangen te kunnen afwegen, maar ze besteedt ook veel tijd aan diverse projecten, zoals het verbeteren van brokkwaliteit, het opstellen van procedures en/of instructies voor collega’s binnen haar afdeling en het vergroten van de grondstoffenkennis. Voor dat laatste ontwikkelt De Heus een eigen kennisbank met alle denkbare grondstoffen. Hierin worden (interne) onderzoeksresultaten gecombineerd met ervaringen van collega’s, wat ervoor zorgt dat alle collega’s bij De Heus daarvan kunnen profiteren. “Dat is mooi, want je hebt echt het gevoel dat je collega’s en De Heus als organisatie verder helpt,” aldus Lieke.

Kwaliteitsvoer tegen een scherpe prijs

Het doel voor Lieke is om de beloofde kwaliteit voer af te leveren tegen een scherpe prijs. Om die belofte te kunnen waarmaken is het soms noodzakelijk om een recept iets aan te passen. Dat komt doordat de grondstoffen natuurproducten zijn met een natuurlijke variatie. Wanneer een grondstof bijvoorbeeld minder eiwit bevat, of niet beschikbaar is, dan moet het recept geoptimaliseerd worden. Het uitgangspunt blijft echter dat het recept nutritioneel altijd hetzelfde blijft, zodat het dier krijgt wat het nodig heeft.

Goede balans werk en privé

Lieke voelt zich bij De Heus erg op haar plek. “Misschien komt het wel doordat we een familiebedrijf zijn, maar je merkt hier dat je als medewerker echt een belangrijk onderdeel bent van het bedrijf. Zo wordt niet alleen gekeken naar welke verantwoordelijkheden bij je passen in je werk, maar ook naar de balans tussen werk en privé. Als moeder van twee jongen kinderen heb je weleens wat flexibiliteit nodig. Dan is het erg fijn als je een werkgever hebt die daar oog voor heeft en je de ruimte geeft.”

Lieke Kamps
Nutritionist
Email: lkamps@deheus.com

Werken bij De Heus

Bekijk onze vacatures en vind de vacature die bij jou past!