Onze mensen

Julius Kuipers - Team Manager Formulations

16 december 2020
-
5 minuten

Julius Kuipers werkt sinds 2009 bij De Heus, eerst in het brijteam in Veghel en na een aantal jaren is hij verhuisd naar de afdeling Formulations in Ede. De afdeling is verantwoordelijk voor het aanleveren van de recepten aan de fabriek op basis van dierbehoeftes, kwaliteit, beschikbaarheid en prijzen van grondstoffen, lokale marktomstandigheden en klantwensen. Het doel daarbij is om een constante kwaliteit te waarborgen met een scherpe prijs. Binnen de afdeling is Julius op dit moment eindverantwoordelijk voor 2 van de 5 teams, waarbij zijn team de receptuur in Europa voor hun rekening neemt. (Sinds 2022 is Jules Group Director Formulations.) De verspreiding van het coronavirus laat mensen inzien hoe kwetsbaar onze voedselketen is en hoe belangrijk de beschikbaarheid van veilig en gezond voedsel is. Bij De Heus zijn we dan ook trots op de bijdrage die we iedere dag leveren in de voedselketen. Natuurlijk vraagt dat op dit moment om flexibiliteit. Veel dingen gaan net even anders. Hoe anders? Dat vertelt Julius Kuipers, Team Manager Formulations, je graag.

Maatregelen Formulations Europe

“Gelukkig waren we al gewend om op afstand te werken. Wel bezochten we alle business units verschillende malen per jaar om face-to-face zaken af te stemmen. Nu dat niet kan, maken we nog meer gebruik van de digitale communicatiemiddelen zoals skype, teams, WhatsApp, etc. Omdat we elkaar goed kennen en al langer effectief samenwerken, gaat dat goed. We merken dat de keuze om binnen onze afdeling kleine teams te maken met korte communicatielijnen en duidelijke verantwoordelijkheidsverdeling zeker een meerwaarde heeft. Een aanpassing die we gedaan hebben is het houden van wekelijkse teammeetings zodat we werkafspraken met elkaar kunnen maken.”

Wat is er nu anders dan normaal?

“We zijn altijd in nauw contact met verschillende interne afdelingen. Door nu extra proactief te zijn in het contact leggen met product managers, fabrieken, inkoop en QA proberen we dit te handhaven. Ook is het belangrijk dat bij urgente zaken zoals nieuwe receptuur snel gehandeld wordt. Zo zorgen we ervoor dat het achterliggende proces (de fabriek en de belevering van klanten) niet stil komt te liggen. Bij de uitvoering van ons werk had het team - zeker in het begin van corona - te maken met grillige grondstofprijzen, en vroeg voldoende beschikbaarheid van allerlei grondstoffen die voortvloeien uit de food en de biobrandstoffenproductie veel aandacht. Hier spelen we op in door tijdig bij te sturen in het gebruik van de grondstof, te overleggen met inkoop om te kijken of we elders bij kunnen kopen of dat we over kunnen stappen op andere grondstoffen.”

De grootste uitdaging voor Formulations Europe

“Het operationele werk uitvoeren volgens bestaande processen gaat prima. Wat meer uitdagend is, is het samenwerken met nieuwe collega´s of het opstarten van nieuwe projecten of business units. Je merkt dan toch dat samenwerken met alleen digitale middelen een beperking kan zijn. Zo startte er bijvoorbeeld een nieuwe Braziliaanse collega. Zij werkte pas twee weken in Ede toen we allemaal thuis moesten gaan werken. Ze heeft haar inwerkperiode grotendeels digitaal doorgemaakt. Ik heb veel respect voor de manier waarop zowel zij als haar collega´s dit hebben opgepakt.”

Werken bij De Heus

Bekijk onze vacatures en vind de vacature die bij jou past!