Onze mensen

Dirk van den Broek - International laboratory technician

03 oktober 2020
-
5 minuten

Als een van de weinige diervoederleveranciers in Nederland heeft De Heus een eigen laboratorium. Dirk van den Broek is International Laboratory Technician en werkt al bijna 20 jaar voor De Heus.

 Bij een laborant denken veel men­sen misschien aan saaie, stille mensen in witte jassen, maar Dirk is een vrolijke, energieke variant die honderduit praat. Het is aan hem te zien dat hij leuk vindt wat hij doet. En hoewel je er bij een laboratorium misschien niet direct aan denkt, noemt hij juist de afwis­seling als het leukste aan zijn werk. Zijn werkzaamheden zijn dan ook opmerkelijk divers. Niet alleen doet hij allerlei analyses in het laboratorium, ook ontwikkelt hij zelf analysemethoden, doet monsternames en adviseert buitenlandse fabrieken bij ver­slepingsproeven.

Verslepingsproeven

Die verslepingsproeven in Nederland doet Dirk zelf. In het buitenland vervult hij een ondersteunende rol. Enerzijds via mail of skype en anderzijds op de locatie zelf. Bij verslepingsproeven wordt er gekeken wat er op de productielijn achterblijft en mogelijk terecht komt in het voer dat daar­opvolgend geproduceerd wordt. Soms is dat niet zo erg, maar afhankelijk van de voersoort en de grondstof kan het poten­tieel grote problemen veroorzaken. Het is daarom zaak om precies te weten hoe groot de versleping is, zodat er maa t­re gelen genomen kunnen worden opdat er correcte en veilige eindproducten naar de klanten gaan.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Dirk geeft aan dat hij en zijn collega’s op het lab zich vooral heel verantwoordelijk voelen voor de kwaliteit van de grondstof­fen en eindproducten. “Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat de produc­ten aan de afgesproken eisen voldoen. Wij zijn er daarom heel kien op dat de resultaten van onze analyses 100% correct zijn.”

Nieuwsgierig

Dirk is van nature nieuwsgierig. Hij wil weten hoe het zit. Dat kwam bij Dirk op de middelbare school al tot uiting in zijn voorkeur exacte vakken. Vooral natuur­kunde en scheikunde vond hij leuk en natuurlijk met name, de deels mislukte, proefjes. Die proefjes hebben hem uit­eindelijk doen besluiten de middelbare laboratorium school te doen.

Ontwikkeling

Sinds hij in 1998 bij De Heus is komen werken, heeft Dirk veel veranderingen meegemaakt. “Daardoor heb ik mezelf kunnen ontwikkelen tot wie ik nu ben. Sommigen zouden misschien eens naar een ander bedrijf gaan, maar bij De Heus gaan de ontwikkelingen zo hard, dat je als mens mee ontwikkelt. Je krijgt daarbij ook veel mogelijkheden om opleidingen te doen. Niets moet, maar als je wilt dan kan het en dat is erg fijn.”

Fluitend naar huis

Zijn analytische eigenschappen maken dat hij het leuk vindt om problemen op te lossen. Hoe is het ontstaan, is er sprake van een meetverschil, zit er misschien een trend in? Het zijn eigenlijk allemaal puzzels die opgelost moeten worden en daarom kan hij helemaal opgaan in zijn werk.
Echt blij wordt Dirk als de proeven goed lukken. Het liefst heeft hij natuurlijk dat de uitkomst positief is, maar het gaat er eigen­lijk om dat de proef goed is uitgevoerd en de getallen kloppen. “Dat geeft gewoon een goed gevoel, omdat iedereen die bij de proef betrokken was zijn werk goed heeft uitgevoerd; de productiemedewerkers, de productiechef, de mensen van kwali­teitszorg en formulatie. Als de onderlinge samenwerking goed is en iedereen heeft zijn deel goed gedaan, dan ga ik ’s avonds fluitend naar huis.”

Werken bij De Heus

Bekijk onze vacatures en vind de vacature die bij jou past!