Onze mensen

Paul Spoelder - Inkoper van grondstoffen

16 april 2019
-
5 minuten

Als inkoper van grondstoffen staat Paul Spoelder aan de basis van de producten van De Heus. Om op het juiste moment de juiste beslissingen te kunnen nemen, moet hij de markt van haver tot gort kennen. Juist de complexiteit van die markt zorgt ervoor dat hij zijn werk zo leuk vindt. Zijn functie is inkoper, maar inkopen doet hij eigenlijk niet zo vaak. Al zijn werkzaamheden zijn erop gericht om kennis te vergaren. Alle berichten, rapporten en gesprekken die hem aanwijzingen kunnen geven over marktbewegingen neem hij tot zich, zodat hij op het juiste moment kan toeslaan. De beste partij voor de beste prijs.

Dynamische wereldeconomie

De Heus koopt haar grondstoffen bijna altijd via handelaren en producenten in Europa. Toch is het voor Paul belangrijk om ontwikkelingen van over de hele wereld in de gaten te houden. De buitenlandse vestigingen van De Heus zijn daarbij erg waardevol. “Door vraag en aanbod is er van nature een wereldwijde flow van grondstoffen. Door handelsoorlogen, heffingen, weersinvloeden en vele andere factoren worden die stromen verstoord. Ik vind het prachtig om al die ontwikkelingen in kaart te brengen, zodat we toch de beste deal kunnen sluiten.”

Risico’s

De afdeling inkoop doet het goed bij De Heus. Volgens Paul zit ‘m dat niet alleen in de mensen die hun vak verstaan, maar ook in de organisatievorm van De Heus. In tegenstelling tot andere mengvoerleveranciers is De Heus een familiebedrijf. Ondernemerschap zit in de genen van het bedrijf. Dat betekent dat het management bereid is om risico’s te nemen. En die bereidheid is anders dan bij andere bedrijven, omdat daar aandeelhouders bepaalde eisen stellen. “Grotere risico’s nemen kan natuurlijk slecht uitpakken, maar met de juiste aanpak kan het ook grote voordelen opleveren. En daar profteren onze klanten van”, aldus Paul.

Veehouderij

In Dronten heeft Paul aan de HAS de opleiding veehouderij gedaan. Maar tijdens het laatste jaar van zijn studie kwam hij er echter achter dat de wereld van de toeleveranciers hem meer aansprak. Vooral het dynamische karakter sprak tot de verbeelding. Wat dat betreft zit hij nu op de goede plek, want tijdens het interview gaat continu de telefoon. Aan de andere kant van de lijn wordt druk gesproken, maar Paul blijft er rustig onder en geeft met weinig woorden zijn instructies door.

De inkooptip van Paul

Als inkoper voor De Heus is het moeilijk om individuele veehouders advies te geven. Toch heeft Paul wel een tip. “Laat je keus niet alleen maar afhangen van de prijs. Er zijn meer zaken die belangrijk zijn.” Hij noemt daarbij uiteraard de kwaliteit. “Iets kan goedkoop lijken, maar in werkelijkheid rotzooi zijn waar je niets mee kunt.” Daarnaast noemt hij ook leverbetrouwbaarheid. “Krijg je precies waar je om vraagt en wanneer je erom vraagt?” Het lijken misschien vragen die voor de hand liggen, maar voor De Heus zijn die vragen elke dag weer van grote waarde.

Werken bij De Heus

Bekijk onze vacatures en vind de vacature die bij jou past!