Onze mensen

Celine Chang – Manager Global Support Poultry

15 augustus 2021
-
2 minuten

Al van jongs af aan had Celine Chang (33) een brede interesse. Tijdens haar studie op de Universiteit van Wageningen koos zij voor de specialisatie nutritie en adaptatie fysiologie. Weten hoe een dier in elkaar zit is één, maar hoe kan je nou onder andere met voeding, maar ook andere omgevingsfactoren die fysiologische aspecten beïnvloeden? Daar wilde Celine meer van weten. Toen zij in 2012 voor een studieproject in Australië zat kreeg ze informatie over het traineeship bij De Heus. Deze sprak haar meteen aan. Celine is komende november 9 jaar werkzaam bij De Heus, momenteel werkt zij als Manager Global Support Poultry.

Ver van mijn bed

Celine zat in de eerste lichting trainees. “Het was op dat moment nog wel een beetje zoeken voor De Heus hoe zij het trainee programma gingen opzetten. Zo ging ik, in goed overleg met De Heus,  gedurende twee jaar elke zes maanden op een andere afdeling binnen de organisatie werken. Op deze manier kreeg ik een goed beeld van de sector en de organisatie. Laten we eerlijk zijn, als je net van de universiteit afkomt is de praktijk toch nog best een ver van mijn bed show. De insteek van het traineeship bij De Heus is juist om uit te zoeken waar je eigen affiniteit ligt en waar je zelf in je kracht staat”, zegt Celine.

Elke zes maanden een nieuw project

Toen Celine haar traineeship startte samen met twee andere trainees was het snel duidelijk dat zij richting pluimvee ging. Hier had zij immers al affiniteit mee en ervaring tijdens haar studie in opgedaan. “Het eerste half jaar heb ik proeven opgezet en uitgevoerd voor de vleeskuikens en eenden. Daarna ben ik een half jaar naar de afdeling formulatie gegaan om echt de operationele formulatie voor de fabrieken in Polen op te pakken, want wat speelt er in de lokale fabrieken? Hoe zit het qua inkoop van de grondstoffen? Hoe zit de markt in Polen in elkaar en hoe kunnen we dat vertalen naar een kosteneffectieve voerformulatie? Vervolgens ben ik binnen de Nederlandse leg sector aan de slag gegaan in combinatie met een stukje Koudijs export. Dat half jaar was er echt op gericht om verschillende markten te leren kennen, maar ook om kennis te maken met de rol van productmanager.” Voor haar laatste project ging Celine voor haar buitenland opdracht een half jaar naar Tsjechië. Hier verving zij zes maanden de productmanager die met zwangerschapsverlof ging. Tijdens haar project woonde zij in Tsjechië. “Dan sta je echt met beide benen in de markt. Je gaat op bezoek bij de klant en ervaart hoe het werkt in de fabriek.”

Benieuwd naar een traineeship bij De Heus?

Ideeën omzetten in kansen

“Mijn carrière starten met een traineeship gaf mij veel inzichten. Zowel over mijzelf, maar ook op het gebied van de organisatie en verschillende markten. De Heus is altijd ondersteunend en denkt graag met je mee over hoe jij je persoonlijk kunt ontwikkelen. Als je bepaalde projecten wil oppakken, dan wordt er altijd naar geluisterd. Dat biedt heel veel kansen, maar je moet deze wel zelf pakken. Bij een organisatie als De Heus passen ondernemende personen die zelf ook wel assertief zijn en aan de bel trekken wanneer je ideeën hebt. Alleen ideeën hebben is niet genoeg, je moet deze ideeën ook concreet kunnen omzetten naar een oplossing die past bij de verschillende markten waarin we actief zijn. Juist die brug bouwen tussen de technische aspecten en de commerciële strategieën in onze landen waar we actief zijn, dat is waar ik zo veel energie van krijg.”

Traineeship Celine Chang

Bekijk de video waarin Celine je vertelt over haar ervaring.

Bijdrage leveren aan een duurzame pluimveesector

Na haar traineeship ging Celine aan de slag als Formulator en Productmanager voor centraal Europa. “Hier leerde ik de Europese markt beter begrijpen. Daarnaast kon ik mij ook nutritioneel inhoudelijk verder ontwikkelen. Dat is wat mij betreft echt een plus tijdens een traineeship. Naast dat je je persoonlijk ontwikkelt en begrip krijgt van de markten leg je ook een fundament voor je technische en nutritionele kennis. Ook nu mijn traineeship voorbij is blijf ik elke dag leren en ontwikkelen. Doordat De Heus wereldwijd in een enorm rap tempo verschillende activiteiten opzet, komen er telkens weer andere facetten van de pluimveesector bij kijken waar ik telkens opnieuw weer van kan leren. Door in een groot internationaal team te werken, blijft Celine constant kritisch. “Waarom doen we dingen zoals we ze doen? Wat kunnen we van elkaar leren? Aan alles merk je dat er een enorme gedrevenheid In de organisatie zit en dat we samen willen bijdragen aan een duurzame livestock sector.”