Hoge eiwit benutting helpt Putman's Hoeve in Zwolle

16 januari 2023
-
3 minuten

Jasper (25) en Cathelijne van ’t Hof (25) zijn melkveehouders in Zwolle. Ze hebben twee kinderen, Jens (3) en Merle (1) en runnen het bedrijf met de naam Putman’s Hoeve samen met moeder Herma (54) en broer Jelmer (22). Doordat ze VLOGmelk leveren is het voor een goed resultaat belangrijk dat ze een hoge eiwitbenutting realiseren. Ze gebruiken daarom al enige tijd de toevoeging PMR+ in het voer en daar zijn ze er erg over te spreken.

Jasper en Cathelijne Van ’t Hof boeren samen met moeder Herma en broer Jelmer sinds 2019 op Putman’s Hoeve in Zwolle. Voorheen hadden ze zelf een kleinere boerderij, maar in 2019 besloot de buurman te emigreren naar Canada. Daardoor konden ze de hoeve overnemen. Ze melken momenteel 150 koeien met bijbehorend jongvee. Er is 100 hectare grond in gebruik, waarvan 14 hectare maïs en 23 hectare in beheer en de grondslag is rivierklei. De 305 dagen productie (RJG) ligt op 9461 kilo met 4,28% vet en 3,57 eiwit.

Soja beperken

De VLOG-melk wordt geleverd aan Noorderlandmelk. Dit betekent dat er grondstoffen gevoerd moeten worden waarvan zeker is dat de oorsprong GMO-vrij is. Het rantsoen is relatief grasrijk, dus dat is gunstig. Er wordt gebruik gemaakt van soja om het eiwit aan te vullen. En VLOG-soja is behoorlijk prijzig. “Door de prijs van deze soja word je je heel bewust van het eiwit dat je voert. Je gaat dan op zoek naar manieren om het gebruik te beperken,” aldus Jasper.

Alle koeien krijgen hetzelfde (TMR)

De koeien worden TMR (Total Mixed Ration) gevoerd. Dat wil zeggen dat alle koeien hetzelfde rantsoen krijgen aan het voerhek. De reden hiervoor is dat op die manier de koeien heel persistent blijven, omdat je niet de hoogste piekproductie vraagt. Hierdoor hebben ze het wat comfortabeler in de opstartfase van de lactatie. Jasper: “Onze koeien reageren altijd erg dankbaar op krachtvoer en dat is voor ons heel efficiënt, omdat we niet zelfvoorzienend zijn in ons eigen ruwvoer. Op dit moment moeten we daarvoor de markt op en dan is het in onze ogen het meest voordelig en het meest efficiënt om krachtvoer te kopen.”

Veel eiwit laat in de lactatie

Bij TMR-rantsoenen moet je erop letten dat er vaak tot laat in de lactatie behoorlijke hoeveelheden eiwit gevoerd moeten worden om koeien die al langere tijd melk geven niet te laten vervetten. En dat is op een VLOG-bedrijf een behoorlijke uitdaging. We zijn daarom gaan onderzoeken hoe je met lagere eiwitniveau’s er toch voor kunt zorgen dat ook deze groep dieren goed in productie blijft, zonder te gaan vervetten. Cathelijne: “In het verleden hebben we het eiwitgehalte wel eens laten zakken, maar dit had altijd negatieve gevolgen voor de melkproductie.”

Toevoeging PMR+

In het najaar van 2021 bracht De Heus de toevoeging PMR+ op de markt. Gerrit Koersen, specialist van De Heus, was hier meteen erg enthousiast over en het sprak meteen erg aan. “Alleen al omwille van het feit dat we de dure soja moeten voeren” aldus Jasper. “Een besparing van halve tot hele kilo soja past natuurlijk iedereen, maar ons in het bijzonder omdat we in de VLOG melkstroom zitten”.

 

Een besparing van een halve tot één kilo soja past natuurlijk iedereen, maar ons in het bijzonder omdat we in de VLOG-melkstroom zitten.

Jasper Van ’t Hof

Vaste patroon durven loslaten

De rantsoenen werden in het verleden over het algemeen dichtgerekend met 165 tot 170 gram ruw eiwit per kilo drogestof. Cathelijne en Jens zijn ook geregeld in de stal te vinden. Dit was nodig om de nieuwmelkte koeien voldoende op gang te krijgen en daarnaast ook om de oudmelkte dieren niet te laten vervetten. Jasper en Cathelijne waren in het begin best wat huiverig om deze manier van werken los te laten. Vooral omdat het toen best lekker liep. Toch hebben ze zich laten overtuigen door het onderzoek van De Heus en de stap durven zetten. Jasper: “Sinds we begonnen zijn met PMR+, zijn we echt een veel lager ruw eiwit gaan voeren in ons rantsoen, terwijl we de melk heel mooi vast blijven houden.”

Meer informatie over PMR+

Ruw eiwit met tien punten afgenomen

Het rantsoen wordt nu dichtgerekend met een ruw eiwitgehalte van 155 tot 160 gram/ kilo drogestof. Dit is een besparing in het totaal rantsoen van zo’n 1% ruw eiwit. Hierdoor krijgt de stikstofefficiëntie in de BEX ook een mooie boost. Het melkureum is met PMR+ veel stabieler per tankmelkuitslag geeft Jasper aan: “Eerder was ik veel meer aan het sturen per dag en per mengwagen, dit is nu niet meer nodig. De vertering van de mest is ook veel constanter. De benutting van het eiwit dat ik voer is echt op een hoger plan gekomen. Waar ik eerder wel twee tot drie kilo Rucom 1221 of Rucom 12 voerde, is dit sinds het toepassen van de PMR+ niet meer boven de 1,5 kilo gekomen.”

Maximaal voordeel uit PMR+

Familie Van ’t Hof is ontzettend blij dat ze gestart zijn met de PMR+ en gaan het zeker niet meer schrappen. “We hebben nu in de zomer en de winter voldoende zetmeel in ons rantsoen, zodat we het maximale voordeel uit de PMR+ kunnen halen. Ik zou het mijn collega veehouders en zeker VLOG-veehouders aanraden om hiermee te beginnen. Voor vier cent per koe per dag die het kost, loop je er ook geen enkel risico mee,” aldus Cathelijne.

Meer weten over PMR+

Bel naar 06-46611744 of e-mail naar GKoersen@deheus.com. En Gerrit vertelt je meer over jouw vragen omtrent PMR+.

Gerrit Koersen

Rundvee specialist