Opvallende verschillen in voerstructuur van brijvoerbedrijven

Lars van de Bovenkamp

Brijvoernutritionist

30 mei 2022
-
3 minuten

De afgelopen periode zijn er veel Vezel-scans uitgevoerd op brijvoerbedrijven om met behulp van de Structuur-index objectief de voerstructuur te bepalen. Op het laboratorium van De Heus zijn de monsters geanalyseerd en vergeleken en daar zijn opvallende resultaten uitgekomen.

Structuur-index zeugen

Voor zeugen is de structuur van de brij van groot belang om maagzweren en darmdraaiingen te voorkomen. Met dit in het achterhoofd is het opvallend dat we de afgelopen tijd nog veel monsters/resultaten tegen komen die laten zien dat de structuur niet op orde is. Wat ons opvalt is dat monsters met een (te) fijne maling de overhand hebben. Dit kan ervoor zorgen dat zeugen maagzweren ontwikkelen en de levensduur van de zeug verkorten of zelfs zeugen die uitvallen.

 

 

Wil je een voorbeeldrapport zien?

Structuur-index vleesvarkens

Bij vleesvarkens kan een verhoging van de structuur in de brij zorgen voor een betere maagdarmgezondheid. Dit helpt bij het voorkomen van oplopers en het verbeteren van de vertering, met betere mest als gevolg. Ook bij vleesvarkens zien we nog te veel monsters die te weinig structuur bevatten. Bij het voeren van een hoog aandeel natte bijproducten in vleesvarkens rantsoenen is het dan ook van belang dat er voldoende structuur tegenover wordt gezet. Veel rantsoenen bevatten wel ruwe celstof, maar weinig structuur. De structuur van de brijvoeders wordt vooral bepaald door de aanvullende voeders van De Heus waarbij de Matrix Wals Technologie is toegepast.

Ook vrijblijvend een vezel-scan laten uitvoeren?

Met een vezel-scan kunnen we de Structuur-index van je brijvoer bepalen. Vraag hem nu gratis en vrijblijvend aan.

Over de auteur

Lars van de Bovenkamp

Brijvoernutritionist

Wil je meer informatie? Dan kun je Lars gewoon een mailtje sturen: lbovenkamp@deheus.com