Snelle eerste voeding belangrijk voor ontwikkeling vleeskuikens

17 juli 2018
-
3 minuten

Dooierrest als voeding en weerstand: Tijdens de laatste dagen van het broe­den wordt het resterende deel van de dooier opgenomen in het darmstelsel van het kuiken. Na het uitkomen is dit deel van de dooier de enige voedingsbron voor het kuiken, totdat andere voeding wordt opge­nomen. Daarnaast voorziet deze dooierrest in de weerstand van het dier door de aanwezige (basis voor) antilichamen. Onderzoek heeft laten zien dat de ontwikkeling van het maag­darmkanaal wordt vertraagd als kuikens alleen op hun dooier­rest moeten leven en geen toegang hebben tot voer en water. Snelle opname van voeding leidt dus tot een betere ontwikkeling van het kuiken.

Positief effect

Kuikens die kort nadat ze zijn uitgekomen de beschikking hebben over voer en water nemen sneller de dooierrest op. Een snellere opname van de dooierrest betekent dat waardevolle nutriënten eerder ter beschikking komen. Het positieve effect hiervan op groei, gezondheid en ontwikkeling van het maag­darmkanaal is in onderzoek vaak aangetoond. Een goed ontwikkeld maag­darmstelsel is essentieel voor de opname van nutriënten en dus voor goede technische resultaten. Bovendien is de darm het grootste immuunorgaan van het lichaam. Dit betekent dat een goed ontwikkelde en gezonde darm ook een gezond kuiken met een laag antibioticumgebruik oplevert. Daarnaast weten we dat vroege stimulering van spiercellen cruciaal is voor de latere spierontwikkeling. Kuikens die te lang moeten vasten nadat ze zijn uitgekomen, verliezen een deel van de ‘satellietcellen’. Dit verlies kan later niet meer worden ingehaald.

Aandacht voor vroegvoeding levert rendement op

Maatregelen uit de praktijk

Maar wat betekent dit in de praktijk? Het is van groot belang dat de kuikens zo snel mogelijk de beschikking hebben over gemakkelijk toegankelijk voer en vers water. Het loont om regelmatig op jouw bedrijf te kijken of de opvang van kuikens door maatregelen nog verbeterd kan worden. Vraag je specialist om de checklist om alle relevante punten door te lopen.

Welk systeem?

Daarnaast zijn er inmiddels verschillende systemen op de markt voor vroege voeding. Ruwweg kunnen we deze systemen in twee categorieën indelen: ‘vroege voeding in de broederij’ en ‘uitkomen in de stal’. Beide systemen zorgen ervoor dat kuikens die uitkomen direct de beschikking hebben over voer, water en licht, onafhankelijk van het exacte moment van uitkomen. De keuze voor welk systeem hangt onder andere af van de mogelijkheden en voorkeuren van de pluimveehouder, de wensen van de afnemers en de ontwikkelingen van de systemen.

Rendement

Eén ding is wel duidelijk: aandacht voor de eerste levensdagen van de kuikens levert rendement op. We zien dat we hierin met elkaar nog grote stappen kunnen en moeten maken. Dit onderwerp vraagt een moderne aanpak: immers alle partijen binnen de sector zijn hierbij betrokken. De kwaliteit van de eendagskuikens wordt niet alleen bepaald door de manier van uitkomen, maar door veel meer ander factoren.

Neem voor meer informatie contact op met onze specialisten