Overstappen naar 1 ster beter leven vleeskuikens?

Jan van Gorp

Projectmanager vleespluimvee

18 november 2022
-
3 minuten

Doordat verschillende supermarkten vanaf 2023 alleen nog maar verse kipproducten gaan verkopen die voorzien zijn van het 1 ster Beter Leven Keurmerk is er een stijgende vraag naar deze kuikens.

Kansen en uitdagingen

Dit brengt voor pluimveehouders kansen, maar ook uitdagingen met zich mee. Juist in de eerste fase als je overweegt om over te stappen naar het houden van 1 ster Beter Leven vleeskuikens, is het belangrijk om je goed te laten informeren en daarbij betrouwbare partners te zoeken.

Wij hebben al sinds 2007 ervaring met het scharrelconcept en zijn wij ervan overtuigd dat we als geen ander begeleiding kunnen bieden bij de omschakeling. Wij hebben al veel pluimveehouders geholpen bij de overstap naar scharrelkuikens. We delen graag die kennis en ervaring ook graag met jou.

Meerjarige afspraken mogelijk

Overweeg je de overstap? Dan kunnen wij een je een meerjarige afspraak aanbieden waarbij het marktrisico en de toegerekende kosten worden afgedekt door minimum prijzen. 

Ook voor pluimveesectoren in andere sectoren, zoals leg-, opfok of eendenbedrijven kan een omschakeling interessant zijn. 

Aangepaste huisvesting

Voor de huisvesting moeten de stallen aangepast worden. Stallen moeten worden voorzien van daglicht. Dit is meestal vrij eenvoudig te realiseren via lichtplaten in het dak. In de stal zelf moet afleidingsmateriaal aanwezig zijn en dagelijks moet er graan gestrooid worden om het scharrelgedrag te stimuleren.

De grootste bouwkundige aanpassing die gedaan moet worden, is het voorzien van een overdekte uitloop. Bij nieuwbouw wordt deze inpandig gemaakt, maar bij bestaande stallen wordt deze het liefst aangebouwd. Dit zijn dan extra vierkante meters die ook meetellen in de maximale kilogram bezetting van 25 kg, zodat met de bestaande stallen toch nog de maximale productie kan worden behaald. Deze uitloop moet aan een aantal eisen voldoen en is meestal ook vergunningplichtig. Er bestaan diverse manieren om de uitloop te realiseren en hierbij wordt per bedrijf gekeken wat de mogelijkheden zijn. 

Bouwbegeleiding

Indien gewenst kunnen we het hele proces van de omschakeling naar het houden van 1 ster Beter leven mee gegeleiden.  

Hoe zit het financieel?

Sinds 2015 zetten wij alle concepten naast elkaar in een saldoberekeningsprogramma. We rekenen dan met de gemiddelde technische resultaten, de werkelijke eendagskuikens en de voer- en opbrengstprijs. Het saldo per vierkante meter verschilt natuurlijk per concept, maar door marktontwikkelingen verschuiven de verschillen ook in de tijd. Op de langere termijn bekeken zijn de verschillen niet groot. 1 Ster is qua saldo wel het meest stabiel. We kunnen zo’n saldoberekening ook voor jouw bedrijf maken, specifiek aangepast aan jouw mogelijkheden. 

Afstand tot de slachterij

Ook de afstand tot de slachterij is een issue. Doordat wij afspraken hebben met diverse slachterijen kunnen alle bedrijven in Nederland aan dit criteria voldoen.

De voordelen:

  • Ideale combinatie tussen uitdagend en plezierig werken.
  • Gegarandeerde afzetmogelijkheden met stabiele rendementen.
  • Robuuste en gezonde trager groeiende kuikens.
  • Minder dierrechten nodig.
  • Zowel grote als kleine bedrijven kunnen deelnemen.
  • Goed te combineren met andere werkzaamheden.
  • Positieve ontwikkeling voor de toekomstbestendigheid van jouw bedrijf.

Interesse?

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor het houden van 1 ster Beter Leven kuikens? Neem dan contact op met een vleespluimveespecialst van de Heus Voeders.

Vleespluimvee team

Ook voor het houden van biologische vleeskuikens hebben we goede afzetmogelijkheden!

Over de auteur

Jan van Gorp

Projectmanager vleespluimvee

Wil je meer weten over de overstap naar 1 ster beter leven kuikens? Neem dan contact met me op.