Geef kalveren de start die ze verdienen

Mieke van de Pas

29 januari 2023
-
5 minuten

De start van een jong kalf is van essentieel belang voor een goede ontwikkeling tot vaars. Door een goede start bij de kalveropfok is het mogelijk het rendement van je melkkoeien te verhogen. Als je het in het begin laat zitten, haal je het later namelijk niet meer in.

Tijdens de startfase van de kalveropfok leg je de basis voor de productie van je toekomstige melkkoeien. Tijdens de eerste levensweken, en ook al tijdens de dracht, wordt het kalf als het ware geprogrammeerd om een goede melkkoe te worden. Een hogere groei tijdens de eerste weken is gerelateerd aan een betere ontwikkeling van het uierweefsel en later een hogere melkproductie. Een goede start is dus niet alleen van belang om trammelant bij de kalveren te voorkomen, maar ook om de toekomstige melkkoeien optimaal te laten presteren.


Het geven van een optimale start begint al bij het afkalven. Omdat het kalf nog geen weerstand heeft, is het belangrijk dat het in een schone omgeving ter wereld komt en zo snel mogelijk voldoende biest binnen krijgt van goede kwaliteit. Goede biest bevat naast hoogwaardige voedingstoffen, ook de nodige antistoffen die het kalf zelf nog niet aanmaakt en allerlei andere stofjes die de groei en ontwikkeling bevorderen.

Een optimale start

Check: voeding, hygiëne, huisvesting en biestmanagement

Als de jongveeopfok binnen je bedrijf niet optimaal is, laat je soms wel 30 tot 40 procent groei liggen. Factoren als voeding, hygiëne, huisvesting en biestmanagement spelen hierbij een grote rol. Download onze praktische checklist om te kijken waar jouw opfok nog verbeterd kan worden.

Over de auteur

Mieke van de Pas