Een goede start is het halve werk!

01 november 2019
-
3 minuten

Wist je dat een kalf zonder afweerstoffen wordt geboren en in de eerste periode van zijn leven volledig afhankelijk is van de afweerstoffen die het krijgt vanuit biest? Bij voldoende opname van antistoffen uit de biest heeft het kalf minder risico op diarree en luchtwegproblemen in de eerste 3 maanden. Direct na de geboorte kunnen de darmen van kalfjes de meeste afweerstoffen opnemen. 4 tot 6 uur na de geboorte beginnen de darmen van de kalveren zich te sluiten voor de opname van deze afweerstoffen en na 24 uur kan het kalf geen afweerstoffen meer uit de melk opnemen

Biest

Direct na de geboorte zitten er de meeste afweerstoffen in de melk. Doordat de melkproductie op gang komt, ontstaat er direct een verdunning van de biest. Als de koe bijvoorbeeld 12 uur na afkalven voor het eerst uitgemolken wordt, is nog maar de helft van de afweerstoffen aanwezig. Daarnaast kan het kalf de afweerstoffen uit deze biest voor minder dan de helft opnemen in het bloed, omdat de darmen al bijna gesloten zijn voor de opname van de afweerstoffen. Kalveren, die ’s avonds laat of ’s nachts geboren worden, krijgen op veel bedrijven de eerste biest ’s ochtends na de eerste melking. Echter voor deze kalveren is de start suboptimaal, omdat het kalf minder op kan nemen en de kwaliteit van de biest ook achteruit gegaan is.

Kalf bij de koe?

Soms blijven kalveren ‘s avonds of ‘s nachts in het afkalfhok bij de koe lopen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 40% van deze kalveren onvoldoende afweerstoffen in het bloed heeft, doordat het onvoldoende, te laat of helemaal niet bij de koe drinkt. Ons advies is dan ook om dit niet te doen. Zekerheid inbouwen is de basis voor een gezond ontwikkelde vaars.

Wil je weten wat de kwaliteit van uw biest is? Neem een aantal biestmonsters en laat dit door je rundveespecialist meten

Meten is weten

Er zijn verschillende manieren om biestkwaliteit te meten. Wil je weten wat de kwaliteit van jouw biest is? Neem een aantal biestmonsters en laat dit door je rundveespecialist meten. De kwaliteit van de biest en de hoeveelheid is te sturen in de droogstand. Ook is het verstandig met name biest van oudere koeien te gebruiken, omdat deze meestal meer afweerstoffen bevatten dan de biest van een vaars.

Droge koeien

De ontwikkeling van het kalf begint al in de baarmoeder van de koe. Koeien, die tijdens de gehele dracht goed gevoerd worden, brengen een kalf ter wereld dat vitaal en goed ontwikkeld is. Zorg voor een goede mineralenvoorziening en voer droge koeien op de norm. Reken uw droogstandrantsoen regelmatig door om niet voor verrassingen te komen te staan. Juist in de laatste fase van de dracht heeft het rantsoen veel invloed op de ontwikkeling van onder andere de darmen van het kalf. Indien een droge koe onder de norm gevoerd wordt, kan het kalf door een minder goede ontwikkeling van de darmvlokken minder afweerstoffen en voedingsstoffen opnemen. Deze kalveren produceren uiteindelijk ook minder melk. Bij problemen met de kalfjes dus direct kritisch uw droogstand toetsen. Ons TopLac Droogstandsplan kan je hiermee helpen.

Kaliber jongvee plan

De Heus heeft een eigen kaliber jongvee plan waarmee we streven naar een goed ontwikkelde vaars met een goede productie. Na de biest begint de jongvee opfok met melkpoeder van hoge kwaliteit. We kunnen kiezen uit traditioneel opfokken of we gaan voor een intensievere opfok, waarbij we meer groei halen in de eerste drie weken. Voorwaarde is dan wel dat er weinig ziektedruk is op het bedrijf en er zeer secuur gevoerd wordt. Samen met de Kaliber Opfok en de Kaliber Junior kan maximale ontwikkeling gerealiseerd worden. Vraag je rundveespecialist naar verdere toepassing op jouw bedrijf.