Een speciale productielijn voor nurse milk en nurse meel

04 juli 2021
-
3 minuten

Op veel bedrijven krijgen de allerjongste biggen Romelko Premium Nurse Milk en Nurse meel. Het zijn bij uitstek producten om biggen, naast zeugenmelk, snel goed verteerbare voedingstoffen op te laten nemen. Wanneer een zeug veel levend geboren biggen heeft, zorg je er met deze voeders voor dat, naast de goede zeugenmelk, de biggen de beschikking hebben over een smakelijk en gezond extraatje. Dit zorgt ervoor dat binnen grote tomen biggen uniformer blijven en dat de biggen al vroeg uit een bakje leren eten, zodat ze later ook makkelijker een prestarter of speenvoer eten.

Gespecialiseerde biggenvoerfabriek

De productie van Nurse Milk en Nurse Meel vindt plaats in de gespecialiseerde biggenvoer fabriek in Andel. Sinds de opening van de fabriek is de vraag naar Nurse Milk, en in extreme mate naar Nurse Meel, ieder jaar toegenomen. Er is daarom in 2019 besloten een nieuwe, losstaande productielijn voor deze voeders te maken, waarbij de grondstoffen volledig gescheiden worden afgewogen, getransporteerd en gemengd.

Separate productielijn

Alles van deze lijn is dus gescheiden van de rest van de biggenvoerproductie. Er kan absoluut geen versleping plaatsvinden van de andere biggenvoerproductielijnen naar deze lijn. De grondstoffen worden elk via een aparte blaaspijp in een restloze silo gedoseerd. Aangezien de productie volledig gescheiden en automatisch plaatsvindt, kan de lijn volledig separaat Nurse Milk en Nurse meel produceren zonder dat er rekening moet worden gehouden met de productie van het overige biggenvoer. Voor het borgen van onze zeer hoge en constante kwaliteit is deze lijn een enorme aanwinst. 

24 miljoen biggen

De hoeveelheid voer die van deze lijn komt, is in 2020 weer verder gestegen. In de onderstaande grafiek staat dit weergegeven. Als je ervan uitgaat dat er gemiddeld 100 gram Nurse Milk of Nurse meel per dag opgenomen wordt door een big, dan betekent dit dat er met deze speciale productielijn in 2020 24 miljoen biggen gevoerd zijn. Dit komt ruwweg overeen met een biggenproductie van bijna 800.000 zeugen in een jaar. Deze producten worden zowel in België als in Nederland verkocht en ze worden bovendien geëxporteerd naar andere landen.

Verloop afname speciale productielijn

De hardlopers in het Romelko premium biggenvoerassortiment

Romelko Nurse Milk: Nurse Milk is een volledige melkvervanger voor biggen vanaf de tweede levensdag tot circa 21 dagen.

Romelko Nurse Meel:Dit voer is qua samenstelling een combinatie van een kunstmelk en een pre-starter. Het wordt bij onze klanten zowel droog als vloeibaar erg veel toegepast. Vanaf zeven dagen leeftijd kan dit voer als volledige melkvervanger ingezet worden. Vanaf een dag na de geboorte kan het als aanvulling op zeugenmelk gegeven worden.

Geschikt voor atomatische voedersystemen: Beide producten zijn uitermate geschikt voor het voeren in automatische voedersystemen voor biggen tijdens de zoogperiode, zoals cups en minibrijvoerinstallaties. Door de speciale bewerking kan dit voer rondgepompt worden door de drinkcups, zonder dat deze verstopt raken. Er zijn meerdere voersystemen op de markt die hiervoor gebruikt kunnen worden.