Een robuuste en optimaal ontwikkelde opfokhen

10 juli 2018
-
3 minuten

De Heus Voeders is een serieuze partner als het gaat om het leveren van opfokvoeders aan broederijen en opfokkers. De markt vraagt om goed ontwikkelde en bevederde opfokhennen. Hiervoor is goed opfokvoer cruciaal, maar goed onderzoek naar de nutriëntenbehoefte van hedendaagse opfokhennen was schaars. De Heus Voeders heeft daarom zelf een serie unieke opfokproeven gedaan. De resultaten van die onderzoeken zijn vertaald in het TopFit opfokvoer voor opfokhennen dat optimaal aansluit op de moderne genetica.

Opfokproeven

De opfokperiode is bepalend voor het hele productieve leven van een leghen. Het is daarom belangrijk om precies te weten wat jonge hennen nodig hebben. “Er was op de hele wereld de laatste 15 jaar echter nauwelijks onderzoek gedaan naar deze periode, waardoor niemand eigenlijk pre­cies wist wat de huidige hoogproductieve rassen nodig hadden”, aldus onze product­manager. “Daarom heeft De Heus Voeders in 2015 geïnvesteerd in een eigen opfokproeflocatie om zelf onderzoek te doen.”

Onder regie van onze eigen R&D ­afdeling, samen met een aantal partners, is gekeken naar uiteenlopende aspecten van de opfok, zoals de optimale eiwit­energieverhouding, het optimale aminozuurprofiel voor een goede bevedering, welke vet­ en oliebron­nen passen bij de verteringscapaciteit van het jonge kuiken, welke vezelbronnen ondersteunen de darmgezondheid het beste en hebben witte en bruine opfokhen­nen dezelfde nutriëntenbehoefte?

Verbeteringen opfokvoer

De bevindingen van de proeven zijn daarna op 15 opfokbedrijven in de praktijk getest. De resultaten daarvan waren dusdanig succesvol dat we deze opfokvoeders in de markt hebben gezet onder de naam TopFit. Een belangrijke vernieuwing is de verder geoptimaliseerde voerstructuur, waardoor de verdeling van de deeltjesgrootte meer

TopFit opfokhennen zorgen voor hoger legrendement

 Daarnaast zijn we gebruik gaan maken van andere vet­ en eiwitbronnen, waardoor de vetvertering van het jonge kuiken is verbeterd. Mede door de inzet van de prestart minikorrel, in combinatie met hoger eiwit en een aan­gepast aminozurenpatroon gedurende de eerste weken, wordt het jonge kuiken in staat gesteld de jeugdgroei maximaal te benutten.

Voordelen voor legpluimveehouder

Het nieuwe opfokvoer haalt het maximale uit de moderne genetica en zorgt met name voor een betere jeugdgroei. Dit geeft een optimaal ontwikkelde 17-­weekse opfokhen als resultaat. Voor de legpluimveehouder heeft die hen een aantal belangrijke voordelen:

1. Hoger aantal eieren

2. Meer eieren > 53 gram

3. Meer werkplezier

4. Sterkere eischalen

5. Minder uitval

Aansluitend legvoer

De belangrijkste ontwikkelingen in het lichaam van een hen vinden plaats tijdens de eerste 30 weken. In onze ogen duurt de werkelijke opfokperiode dan ook geen 17, maar 30 weken. Die 30 weken opfok is nodig om tot een maximaal ontwikkelde leghen te komen die optimaal kan presteren. Om het optimale uit de genetica te halen, is het daarom van groot belang om ook na die 17 weken (de traditionele opfokperiode) legvoer te geven dat exact aansluit op het opfokvoer. De Heus Voeders heeft daarom een legvoerassortiment dat exact aansluit op het opfokvoer, zodat de 30­weekse opfok­periode goed afgemaakt kan worden.

Meer weten?

Wil je meer weten over ons opfokvoer? Neem dan contact op met een van onze legpluimvee specialisten.

Legpluimvee specialisten