Brigit Bakels blikt terug op deelname ‘Wie de boer niet kent’

Simon de Ridder

Hoofd Marketing & E-Business

01 november 2022
-
5 minuten

In oktober werd het tweede seizoen uitgezonden van het RTL4-programma ‘Wie de boer niet kent’. Daarin ging presentator Jamie Trenité samen met een aantal BN’ers opnieuw de boer op om alles te ontdekken wat zij – zoals veel burgers - nog niet wisten over boeren, dieren en duurzaamheid. Brigit Bakels van Koe & Co was één van de deelnemende veehouders. Hoe heeft zij de deelname ervaren?

“Ik vond het heel leuk om mee te maken”, zo vertelt Brigit. “In het programma ben ik samen te zien met Jesse, waarmee ik een samenwerking heb op mijn biologische melkveebedrijf, en met ome Jan die al sinds jaar en dag op onze boerderij in Oudendijk woont. Met het resultaat ben ik erg tevreden, het is leuk en goed in beeld gebracht.”

Was het nog spannend, zo’n tv-opname?

“Ja, in het begin was het best spannend. Zeg ik dingen wel goed, komt mijn verhaal wel goed over? Natuurlijk houd dat je bezig. Gelukkig ging die spanning snel weg toen we eenmaal met filmen waren gestart, waarbij Jamie ook praktisch met ons mee ging werken.”

Lees meer over 'Wie de boer niet kent'

"Met het resultaat ben ik erg tevreden, het is leuk en goed in beeld gebracht."

Was het wat je er van verwacht had?

“Waar ik heel verbaasd over was, was om te zien hoeveel mensen betrokken zijn bij zo’n draaidag. Cameramensen, geluidsmensen, productie en ook begeleiding vanuit De Heus. Ik vond het interessant om te zien dat je dan samen een hele dag bezig bent met een paar minuten video. We hebben veel gezegd en uitgelegd die dag, maar lang niet alles kan dan uiteindelijk in de uitzending.”

Heb je reacties gehad uit je omgeving?

“Natuurlijk had ik vooraf ook mensen ingelicht dat we op tv zouden komen, maar ik heb ook spontane reacties gehad van mensen die ik van vroeger kende of in het dorp tegen kom. Wat erg gewaardeerd werd is dat ome Jan ook in de uitzending zat en daarmee gaven we niet alleen aandacht aan de biologische koeien, maar ook aan onze kleinschalige zorgboerderij.”

Heb je nog tips voor veehouders die twijfelen of zij mee moeten doen aan deze of andere programma's, waarmee je zichtbaar wordt voor een algemeen publiek?

“Ik snap best dat veehouders soms wat huiverig zijn om de media te woord te staan. Wat vooral belangrijk is, is om duidelijk te krijgen of je zelf invloed hebt op het verhaal wat je wil vertellen. Bij ‘Wie de boer niet kent’ is dat heel plezierig, omdat ik vooraf kon aangegeven wat ik graag wilde dat terug zou komen. En achteraf heb ik het resultaat kunnen bekijken, voordat het uitgezonden werd. Op die manier kon ik zonder zorgen meedoen.”

Uitzendingen terugkijken

‘Wie de boer niet kent’ werd mede mogelijk gemaakt door De Heus Voeders. In het tweede seizoen van het RTL4-programma bezochten Jamie Trenité, en enkele bekende Nederlanders, uiteenlopende boerenbedrijven met ieder hun eigen invulling aan het leven en werken op het platteland. Aan bod kwamen onder andere biologische en reguliere melkveehouders, kalverhouders en varkensbedrijven. Wie de boer niet kent is terug te kijken via Videoland en NLZiet of te benaderen via de eigen website: 

Bekijk afleveringen
Over de auteur

Simon de Ridder

Hoofd Marketing & E-Business