Onze mensen

Jaco Meerkerk - Specialist Varkenshouderij

16 december 2020
-
5 minuten

De specialisten van De Heus staan met beide laarzen in de praktijk. Bij Jaco Meerkerk is dit niet anders. Hij heeft al 35 jaar ervaring en is de sparringpartner van een groot aantal vleesvarkenshouders in Midden- en West-Nederland. Jaco beleeft veel plezier aan het persoonlijke contact met zijn klanten. Jarenlang komt hij regelmatig bij hen op het bedrijf. Hij maakt vreugde en verdriet mee. “Natuurlijk heb ik op de eerste plaats een zakelijke relatie met hen”, zegt hij, “maar de persoonlijke zaken komen zeker aan de orde. Ik weet soms meer van wat er bij een gezin speelt dan de kennissen.”

Vleesvarkensteam

Uiteindelijk gaat het er om dat De Heus bijdraagt aan goede technische en financiële resultaten op het bedrijf. ‘Dat ik in het vleesvarkensteam zit helpt’, zegt Jaco. “We zijn met z’n zessen en komen regelmatig bij elkaar om kennis uit te wisselen en nieuwe ontwikkelingen te bespreken. Met de inbreng van onze in varkens gespecialiseerde dierenarts zorgen wij voor een begeleiding die geen enkele andere voerleverancier biedt.”

Totaalaanpak Vleesvarkens

Jaco werkt met het concept Totaalaanpak Vleesvarkens, dat De Heus heeft ontwikkeld als begeleidingstool. “Dit is een driehoek die bestaat uit voeding, management en gezondheid”, legt Jaco uit. “Als we optimaliseren beginnen we bij onszelf, de voeding. Hiervoor werk ik veel met het GPS-groeimodel, zodat we precies weten wat de behoeftes van de varkens zijn. Vervolgens kijken we wat er op het gebied van het management nog te verbeteren valt. Als de voeding en omstandigheden goed zijn komt de gezondheid in beeld. Bij dit laatste is het van essentieel belang dat een varkenshouder begint met gezonde biggen. Als er iets qua gezondheid niet goed is, gaan wij in gesprek met de varkenshouder, de leverancier van de biggen en de dierenartsen. Zo nodig schakelen wij onze eigen dierenarts in.”

Het werkt

“De Totaalaanpak werkt”, zegt Jaco. “Wij hebben het bij zo’n 60 bedrijven toegepast en de resultaten zijn goed. Op het ene bedrijf zie je verbetering van de technische resultaten zoals groei en voederconversie en op andere bedrijven gaat het om de gezondheid.” Jaco helpt varkenshouders gedisciplineerd hun werk te doen. Hij kijkt mee over hun schouders en is sparringpartner. En door bijvoorbeeld gebruik te maken van de slacht- of voermonitor kan hij snel bijsturen en voor betere resultaten zorgen bij zijn klanten. Dit werk kun je alleen doen als je kennis hebt van de praktijk en je inleeft in de klant. Jaco: “Gelukkig kan ik dit goed en doe ik het ook nog eens graag.”

Werken bij De Heus

Bekijk onze vacatures en vind de vacature die bij jou past!