Onze mensen

Godfried Groenland - Varkensdierenarts

16 december 2020
-
5 minuten

Voor elke diergroep heeft De Heus een gespecialiseerde dierenarts in dienst. Godfried Groenland is varkensdierenarts. Hij woont in het Gelderse Wichmond en werkt inmiddels bijna 14 jaar voornamelijk voor de Nederlandse klanten van De Heus. Zelf vindt hij het een “fantastische job”.

Frisse blik

Als dierenarts wordt Groenland vaak door collega’s gevraagd om mee te denken wanneer er een probleem is: de varkens groeien niet goed, er is te veel uitval, of de biggen hebben diarree. “Omdat wij het voer op de bedrijven leveren, bereikt ons vaak de vraag of de problemen voer-gerelateerd zijn. Ik probeer er echter neutraal in te staan en met een frisse blik te kijken wat er aan de hand is”, geeft Groenland aan. “Als het aan het voer ligt is het eenvoudig op te lossen, de meeste problemen hebben echter meer te maken met ziektes en management. En dat is wat moeilijker op te lossen.”

Mobiele dierenartspraktijk

Groenland reist het hele land door om bedrijfsbezoeken af te leggen en daarbij de benodigde diagnostiek te doen. Voor hem voelt het soms wel alsof hij zijn eigen kleine dierenartspraktijk runt. “In mijn auto heb ik eigenlijk alles om mijn vak volledig uit te oefenen en nog wel wat meer. Alles wat ik nodig heb voor een goede diagnostiek heb ik bij me.” Een substantieel deel van zijn werk bestaat dan ook uit het doen van bloed-, speeksel- en mestonderzoek om de oorzaken van problemen op te sporen. Een ander deel bestaat uit het analyseren van al die gegevens en het opzetten van diagnostische tools voor bedrijfsproblemen.

Waarom dierenarts?

Een typisch voorbeeld van iemand die van jongs af aan dierenarts wilde worden kun je Groenland niet noemen. Hij besloot pas laat om diergeneeskunde te gaan studeren. De grote vrijheid die je in het beroep hebt en het feit dat je in een groepspraktijk samen met anderen een eigen onderneming runt was erg aantrekkelijk. Daarbij komt nog dat het een vak is waarbij je ook fysiek bezig bent en niet alleen achter de computer zit. De interesse voor juist het varken ontstond in het laatste jaar van de studie bij de vakgroep bedrijfsdiergeneeskunde, waar een enthousiaste club docenten destijds intensief bezig was met analyse van kengetallen in de varkenshouderij. De combinatie van bedrijfsbezoeken en het systematisch analyseren van de problemen, juist daar wordt hij enthousiast van.

Waarom is De Heus zo leuk?

Groenland heeft na zijn afstuderen eerst vijf jaar gewerkt voor de Gezondheidsdienst voor Dieren als varkensdierenarts. In die tijd bestonden er nog zes locaties van de GD met aangenaam korte lijntjes naar dierenartsen en boeren. Het was een leuke tijd. Daarna heeft hij 14 jaar lang als lid van de maatschap een landbouwhuisdierenpraktijk gehad, waarbij hij ook werk verrichtte voor sommige mengvoerleveranciers. Uiteindelijk heeft hij bij De Heus zijn plek helemaal gevonden. “Ik krijg hier alle vrijheid en middelen om nuttige dingen te doen.” Het leukst vindt hij om nieuwe dingen te ontwikkelen en om de collega’s van de buitendienst te ondersteunen en daarmee de varkenshouders verder te helpen. Zo heeft De Heus inmiddels onder andere een biestscan, een melkscan en een botstofwisselingsscan voor zeugen en vleesvarkens. Bij de ‘Totaalaanpak’ voor vleesvarkens en biggen wordt behalve naar voer en management. ook naar het verloop van luchtweg- en darmziekten gekeken en worden de bevindingen in een Power Point presentatie op het bedrijf samen met de praktiserend dierenarts doorgenomen. “Het geeft een goed gevoel om, als alle zaken in kaart gebracht zijn, op het bedrijf een heldere analyse te kunnen presenteren en die vervolgens met alle partijen door te nemen.”

Werken bij De Heus

Bekijk onze vacatures en vind de vacature die bij jou past!