Onze mensen

Arno Willemink – Managing Director De Heus Myanmar

04 november 2021
-
3 minuten

Opgegroeid op een melkveebedrijf was Arno Willemink (32) al van huis uit betrokken bij de veehouderij. Hoewel zijn opleiding Industrial Engineering and Management aan de Universiteit Twente hem niet automatisch richting de landbouwsector leidde, vertrok hij in 2012 voor een stage naar De Heus Vietnam. Hier deed hij marktonderzoek naar Myanmar, een nieuwe markt die De Heus wilde aanboren. Dit opende zijn ogen voor de kansen van Nederlandse landbouwbedrijven in het buitenland. Na het behalen van zijn master Financial Engineering and Management startte hij in 2015 als Trainee Purchasing & Trading. Sinds 2018 woont en werkt Arno in Azië, eerst als Purchasing Director Asia in Vietnam en vanaf 2020 als Managing Director Myanmar.

Projecten tijdens het management traineeship

Al vanaf het begin van zijn traineeship in april 2015 was Arno verantwoordelijk voor de inkoop van vreemde valuta (Amerikaanse dollars), elektriciteit en gas voor de Nederlandse Business Unit. Ook voerde hij marktanalyses uit voor de afdeling Global Purchasing & Trading. Arno: “Door dit soort analysewerk leerde ik veel over de complexe wereld van de mondiale grondstoffenmarkt. Vervolgens ben ik samen met twee andere management trainees, Maarten Schouten en Elisa Ramkema, de Cursus Graanhandel van Het Comité van Graanhandelaren gaan doen. Tijdens deze cursus krijg je wekelijks les van ervaren mensen uit de handelssector over een breed scala aan onderwerpen en leer je wat er allemaal bij de graanhandel komt kijken (contracten, biologie van de granen, termijnmarkten, verzekeringen, etc.). Ook was het een mooie gelegenheid om mijn netwerk uit te breiden met andere jonge medewerkers van diervoederbedrijven en de grote handelshuizen.”

Werken bij De Heus_Management Traineeship_Arno Willemink

Binnen een jaar verhuisde Arno naar Spanje, voor een project van zes maanden in het Galicische A Coruña. Eind 2015 had De Heus een Spaans-Portugees bedrijf overgenomen en Arno moest de integratie van de inkoopafdeling van het nieuw overgenomen bedrijf in De Heus helpen ondersteunen. “Ik had een geweldige tijd met mijn Spaanse en Portugese collega’s. Ik heb veel van het Iberisch schiereiland gezien en van dichtbij ervaren hoe een integratie na een overname in zijn werk gaat. Zo heb ik veel geleerd over verandermanagement.”

Ook geïnteresseerd in een management traineeship bij De Heus?

 

Toen Arno na een half jaar terugkeerde naar Nederland, deed zich al snel een nieuwe kans voor en kon hij zich gaan voorbereiden om na zijn management traineeship aan de slag te gaan als Global Purchaser Oils and Fats & FX. “In januari 2017, officieel drie maanden voor het einde van mijn management traineeship, begon ik aan mijn nieuwe functie. Naast mijn rol als FX-inkoper werd ik verantwoordelijk voor de wereldwijde inkoopstrategie voor grondstoffen op het gebied van oliën en vetten. Het management traineeship heeft mijn carrière echt een boost gegeven.”

Niet altijd gemakkelijk om de enige Nederlander te zijn

Als direct verantwoordelijke voor een productgroep sta je in het begin vaak voor flinke uitdagingen. “Omdat je nog niet over de nodige ervaring en achtergrondkennis beschikt, mis je het zelfvertrouwen om bepaalde beslissingen te nemen. Maar het is een goede leerervaring om beslissingen te durven nemen zonder 100% van alles op de hoogte te zijn. Zelfs als je tijdens je carrière meer ervaring hebt opgedaan, beschik je lang niet altijd over alle informatie die je nodig hebt en kun je niet voorspellen hoe de toekomst eruit zal zien. Natuurlijk was het niet altijd even gemakkelijk om in die zes maanden de enige Nederlander in een nieuwe Business Unit te zijn, maar iedereen was erg hartelijk en ik heb me nooit alleen gevoeld.”

Werken bij De Heus_Management Traineeship_Arno Willemink

Groeikansen voor iedereen

Het is de combinatie van bepaalde aspecten die De Heus tot een zeer interessante werkgever maakt. “Zo is De Heus een toonaangevend bedrijf dat snel groeit en zo de concurrentie voorbijstreeft. Dit biedt mogelijkheden voor alle medewerkers, in alle afdelingen. De Heus draait op en om mensen. Het spreekt dan ook vanzelf dat je in die mensen moet investeren. Daarnaast is De Heus een familiebedrijf, met een familiecultuur. Het is nog steeds een platte organisatie, waarin snel besluiten kunnen worden genomen. Persoonlijk vind ik werken voor De Heus erg interessant door de wereldwijde aanwezigheid van de onderneming. We zijn actief in veel ontwikkelingslanden, waar we echt het verschil kunnen maken voor de lokale gemeenschappen. Ik werk dus elke dag met verschillende culturen. Het werken in teams met zulke diverse achtergronden is niet alleen een leuke maar ook zeer waardevolle ervaring.”

Werken bij De Heus_Management Traineeship_Arno Willemink

Een uitdagende tijd, al vanaf het begin van je carrière

De Heus groeit snel. Het management durft te delegeren, investeert in de ontwikkeling van mensen en is niet bang om jonge talenten een kans te geven. “Ben je leergierig en wil je graag doorgroeien, dan krijg je daarvoor bij De Heus alle ruimte. Zij investeren in jouw ontwikkeling en geven je al vroeg in je carrière de kans jezelf te bewijzen, ik denk een stuk eerder dan bij veel andere multinationals gebruikelijk is. Als je kiest voor een management traineeship bij De Heus, weet je zeker dat je vanaf dag 1 een intellectueel uitdagende tijd tegemoet gaat, met interessante projecten, goede begeleiding en een energieke cultuur. Al met al een geweldige leerervaring”, aldus Arno.

Traineeship Arno Willemink

Bekijk de video waarin Arno je vertelt over zijn ervaring.