Zo vergroot je de voeropname bij varkens

30 november 2019
-
2 minuten

Het spreekt voor zich dat de voersamenstelling erg belangrijk is voor de voeropname van varkens . Maar wat niet iedereen zich realiseert is dat een optimale voeropname voor vleesvarkens en zeugen anders is. Door fysiek ander voer te geven, met dezelfde grondstoffen en voederwaarde, kan de maag-darmgezondheid en de algemene weerstand van het varken aanzienlijk verbeteren.

Voeropname bepalend voor groei vleesvarkens

De voeropname speelt een belangrijke rol in de groei bij vleesvarkens. De huidige genetica van vleesvarkens neemt steeds meer voer op en dat legt een extra druk op de maag- en darmgezondheid. In een gezonde maag beschermt de maag inhoud het bovenste deel van de maag tegen zuren. Maar wanneer voer te weinig grove vezels bevat, of snel door de maag gaat, dan werkt dat niet goed. Hierdoor kan de maagwand beschadigen en kan er een maagafwijking ontstaan, zoals een ontstoken slijmvlies.

Ontdek meer over voeropname vleesvarkens

Stimuleren voeropname zeugen

Maagzweren komen bij zeugen komen regelmatig voor. Toch is er weinig aandacht voor dit probleem. Uit onderzoek blijkt dat de kans op maagzweren eenvoudig verkleind kan worden door ervoor te zorgen dat de maag op de juiste manier gevuld is. Het sleutelwoord is: vezels. Door grove vezels aan zeugenvoer toe te voegen blijft de maagwand beschermd en krijgen ontstekingen geen kans. Bovendien verbetert de voeropname omdat het voer langer in de maag blijft.

Ontdek meer over voeropname zeugen