Zo verbeter je de voeropname van zeugen

30 november 2019
-
3 minuten

Om goede resultaten te behalen moeten zeugen fit zijn. Er wordt veel van de dieren gevraagd. Dat betekent dat ze fit moeten zijn en voldoende nutriënten binnen moeten krijgen om goede prestaties te kunnen leveren. Een goede voeropname van de zeugen en een gezond maagdarmstelsel zijn daarom van groot belang.

Grotere en zwaardere tomen biggen

De juiste opname van nutriënten is van belang voor een goede conditieopbouw van de zeugen in de dracht. Dit zorgt bijvoorbeeld voor grotere en zwaarder tomen biggen. Dat is logisch, want als de zeug fit is en een goede conditie heeft, is die in staat om meer voedingstoffen via de placenta aan de biggen te geven.

Meer levend geboren biggen

Voor een vlot geboorteproces is een goede voeropname van de zeugen gedurende de laatste dagen voor het werpen erg belangrijk. Dat komt doordat zeugen voor het geboorteproces een hogere behoefte hebben aan energie en calcium. Te weinig energie en calcium betekent vaak een langer geboorteproces en dus een hogere kans op doodgeboren biggen. Het is dus zaak om de zeugen voor het werpen goed aan het eten te houden.

Energie zeug tijdens geboorteproces

Om de zeug tijdens het geboorteproces extra te ondersteunen helpt het om vooraf vezelrijk voer te verstrekken. Een geboorte is uiteraard een ingrijpende gebeurtenis voor de zeug en kost veel energie. Tijdens het geboorteproces neemt de zeug echter geen voer op. Dit betekent dat ze moet teren op het voer dat ze eerder heeft opgenomen. Vezels zorgen ervoor dat energie gelijkmatiger wordt afgegeven. Daardoor heeft een zeug met voldoende vezels in haar maagdarmstelsel, ook tijdens het geboorteproces nog voldoende energie om het proces goed door te komen en daarna beter te herstellen. Door het vezelrijke voer over de dag heen te verstrekken, kun je de zeug nog extra ondersteunen. De laatste voergift voor het werpen zal dan dichter bij de start van het geboorteproces liggen en daarmee heeft de zeug nog meer energie.

Goed melkgift biggen en herstel zeug

In de periode dat de zeug melk geeft aan de biggen is een hoge voeropname van de zeug erg belangrijk. Ze heeft erg veel voedingstoffen nodig om voldoende melk te kunnen produceren om te zorgen voor uniforme zware biggen bij het spenen en om zelf niet te veel conditie te verliezen.

Grove vezels verbeteren de voeropname bij zeugen

Bij een hoogproductieve zeug is een goede voeropname dus in alle fases belangrijk. Maar om ervoor te zorgen dat de voedingsstoffen die in het voer zitten, ook goed opgenomen worden, is een goedwerkend maagdarmstelsel vereist. En hier komen grove vezels om de hoek kijken. Grove vezels zorgen namelijk voor een betere ontwikkeling en werking van het maag-darmkanaal. Een goede maag-darm gezondheid is van essentieel belang om fitte zeugen te hebben. En dat zorgt ervoor dat zeugen hun voer goed opnemen en dat de nutriënten beter opgenomen kunnen worden.

Grove vezels met matrix-walsen