Wat kun je doen tegen leververvetting bij legkippen?

Florian van der Hoeven

Productmanager legpluimvee

28 december 2021
-
2 minuten

Elke legpluimveehouder zal het herkennen; leververvetting bij een koppel producerende leghennen. Het is erg vervelend, want het kan tot economische schade leiden door verhoogde uitval, een verminderd aantal raapbare eieren en een oplopende voederconversie. Leggend pluimvee heeft een hoger risico op leververvetting dan niet leggend pluimvee. Het is dan ook belangrijk om leggende koppels goed te controleren en tijdig te handelen. Maar hoe kun je leververvetting het best bestrijden? In het TopFit legvoerassortiment wordt er al rekening gehouden met de energiebronnen en het energieniveau om de lever te ontlasten. Daarnaast kunnen de specials FLS-leverstimulant en choline-chloride aan het voer toegevoegd worden. Maar wanneer gebruik je deze specials?

Het verschil tussen Choline en FLS-leverstimulant

De meeste FLS-mixen bestaan uit choline-chloride, aangevuld met specifieke vitaminen, antioxidanten en sporenelementen die een functie hebben in het energiemetabolisme van de lever. Choline zelf is ook een provitamine die een vetregulerende werking heeft in het lichaam. Choline zit van nature al in een aantal grondsto!en, maar wordt in het voer extra aangevuld met choline-chloride. FLS-leverstimulant is een supplement dat de lever breder ondersteunt en het energiemetabolisme in de lever sneller weer op orde kan krijgen dan choline alleen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het monitoren en tijdig ingrijpen blijft van groot belang om de negatieve e!ecten van leververvetting te voorkomen. Wil je advies over het voorkomen en bestrijden van leververvetting bij jouw koppel, dan kun je daarvoor terecht bij je eigen specialist van De Heus, of bij je dierenarts.

Wanneer kies je welk product?

Of het beter is om alleen choline-chloride of toch het breder werkende FLS-leverstimulant in te zetten, hangt van meerdere factoren af.

Preventief versus curatief

Er zijn pluimveehouders die graag preventief periodiek kuren. Is er geen curatieve aanleiding om te kuren, dan kan volstaan worden met alleen choline-chloride. Is er wel sprake van leververvettingsymptomen, dan zal de noodzaak tot gebruik van FLS-leverstimulant groter zijn.

Leeftijd van het koppel

De resterende economische waarde van het koppel kan ook een rol spelen bij het bepalen van het te gebruiken product. Bij een jong koppel is de economische waarde nog heel hoog. Bij leververvetting op jonge leeftijd mis je relatief veel eieren. De hen heeft zich dan vaak nog niet terugbetaald. Daarom is een tijdige ondersteuning met behulp van een breder werkend supplement bij een jong koppel eerder rendabel, dan een oud koppel met een lage restwaarde.

Neem contact op met een legpluimveespecialist voor meer informatie
Over de auteur

Florian van der Hoeven

Productmanager legpluimvee

Graag vertel ik je meer over dit onderwerp. Neem gerust contact met me op.