Scherp sturen op resultaten door middel van data

Juul Loeffen

Legpluimvee specialist

27 oktober 2021
-
4 minuten

In het Gelderse Bruchem heeft de familie Vos een bedrijf met 8.000 scharrelkippen, 18.000 vrije-uitloop kippen en een pensionstal voor 35 paarden. In 2020 hebben ze de inrichting van de vrijeuitloopstal compleet vernieuwd. Met de nieuwe inrichting en door scherp te sturen op data weten ze topresultaten te behalen.

In 1990 hebben Jan en Antje het bedrijf van de vader van Jan overgenomen, dat toen nog een gemengd bedrijf was met koeien, varkens en kippen. Sinds twee jaar zit ook dochter Marjolein in de maatschap. Omdat er destijds onvoldoende grond was voor de koeien en de milieuwetgeving niet genoeg ruimte bood om varkens te houden, zijn ze met de kippen verder gegaan. In 2000 hebben ze een traditionele scharrelstal gebouwd. Omdat ze kansen zagen in de markt voor vrije-uitloop eieren hebben ze in 2003 een stal gebouwd voor vrije-uitloopkippen.

Kengetallen

  • 8.000 scharrelkippen
  • 18.000 vrije-uitloopkippen
  • Legperiode 97 weken
  • 487 eieren per opgefokte hen
  • 62 weken boven 90% eierproductie
  • Cumulatieve uitval op 97 weken: 5,9%
  • Cumulatieve uitval op 55 weken: 1,2%

Nieuwe inrichting vrijeuitloopstal

De inrichting van de vrije-uitloop stal is in 2020 compleet vernieuwd. Het Farmer Automatic- systeem was aan vervanging toe. Dit kwam mede doordat de behandelingen die het had doorstaan toen er in 2017 fipronil in de stal zat, het systeem geen goed hadden gedaan. Mede door het goede contact met de dealer is er gekozen voor een volière van CHORE-TIME. Voor dit systeem is gekozen omdat het solide aanvoelt en het uitgerust is met een uitdrijfsysteem in plaats van een kiepbodemsysteem. In overleg met installateur van Heerdt is er voor de Corax van HATO gekozen om de stal te verlichten. “Deze lamp heeft een optimale lichtverdeling, zodat er geen schaduwplekken in de stal zijn. Bovendien is hij erg energiezuinig.”, aldus Jan.

Scherp op cijfers

Opvallend bij de familie Vos is het consequent sturen op data. Zo worden de legkalenders altijd keurig bijgehouden en werkt Jan zelf de technische resultaten bij in het managementprogramma van Porphyrio, dat De Heus voor alle klanten gratis ter beschikking stelt. “Als je precies weet wat de kippen presteren kun je ook gericht sturen.”, aldus Jan. Naast Porphyrio wordt er ook gewerkt met een eigen Excel-bestand, waarin ook de financiële resultaten worden bijgehouden.

Via de app altijd de juiste gegevens tot je beschikking

Beide stallen worden aangestuurd met een Hotraco-computer. Bij de vrije-uitloopstal is de computer recent vernieuwd. De scharrelstal heeft de Orion en de vrije-uitloopstal de Fortica. Jan heeft van beide computers een app op zijn telefoon waar 24/7 ingelogd kan worden om alle gegevens vanuit de stal te kunnen bekijken en indien nodig te wijzigen.

Topresultaten

Het strak bijhouden van de data en daarop anticiperen, maakt dat de resultaten er niet om liegen. In de scharrelstal zijn de Dekalb White kippen aangehouden tot 97 weken. In die tijd legden ze 62 weken boven de 90% en 487 eieren per opgefokte hen (27 meer dan de norm). En dat terwijl het koppel is opgezet in november waardoor ze rustig in productie is gekomen. Mede dankzij het unieke Start+ voer dat De Heus in de markt heeft gezet om snel eieren van 53 gram te halen, zijn er slechts 18 eieren per opgefokte hen onder de 53 gram gelegd. Ook de cumulatieve uitval is met 5,9% op 97 weken zeer beperkt.

Ook goede prestaties in de nieuwe stal

De scharrelstal staat nu leeg, maar zal in september weer vol komen. De kippen in de vrije-uitloopstal zijn 55 weken oud en leggen nog ruim 96%. Het cumulatieve uitvalspercentage bedraagt 1,2%. “Het was natuurlijk spannend hoe de kippen zich zouden gedragen in de nieuwe inrichting. Gelukkig doen ze het heel goed.”, aldus Jan.

Goed voer is de basis voor het behalen van maximaal resultaat.

Factoren voor succes

“Consequent buitennesteieren rapen, bloedluis weghouden en de algemene gezondheid en weerstand van de kip goed houden”, is het antwoord van Jan als er gevraagd wordt naar de succesfactoren. Zo wordt er ook de gehele ronde de L-lijn gevoerd. Door luxe te voeren wordt er een scherpe voederconversie behaald en blijven de kippen gezond en vitaal.

Goede relaties zijn belangrijk

Relaties met aanleverende en afnemende bedrijven zijn belangrijk voor familie Vos. Zo worden de eieren al jaren aan eierhandel Van Zetten geleverd. Omdat deze veel handel doet met Duitsland, worden er eieren geproduceerd die aan de KATrichtlijnen voldoen. De Dekalb White kippen komen bij broederij Het Anker vandaan.

Familie Vos waardeert de korte lijnen binnen De Heus. Er kan altijd snel geschakeld worden. “Goed voer is de basis voor het behalen van maximaal resultaat. Er zijn altijd verbeterpunten, maar momenteel draait het gewoon heel erg goed,” aldus de familie Vos.

Over de auteur

Juul Loeffen

Legpluimvee specialist

Graag vertel ik je meer over onze voeders of onze aanpak in de legpluimveesector.