Schade door blackhead zoveel mogelijk beperken

Martin Arts

Specialist legpluimvee

09 april 2020
-
3 minuten

Blackhead wordt veroorzaakt door de eencellige parasiet Histomonas Meleagridis. De parasiet heeft de kleine spoelworm (Heterakis) nodig om zijn levenscyclus rond te maken. Deze spoelworm leeft in de blindedarm. Bij kippen die buiten komen kan de regenworm ook een rol spelen, doordat deze de met Histomonas besmette eieren van de Heterakisworm opnemen. Door opname van de regenworm kan de kip in een keer met een hoge dosis larven worden besmet.

Verschijnselen Blackhead

De meeste problemen worden gezien bij kalkoenen en de laatste jaren steeds meer bij leghennen. Bij kalkoenen uit de ziekte zich in zieke, slome dieren, gele mest en hoge uitval. Bij leghennen worden vooral zieke en slome dieren, verminderde productie en verhoogde uitval waargenomen.

Diagnose met behulp van PCR

Het meest kenmerkend zijn de ontstekingen in de blindedarmen en de lever. Deze kunnen worden waargenomen bij een sectie. In de lever worden ronde ontstekingshaarden gezien, de blindedarmen zijn verdikt en er zit vaak een harde inhoud in. De diagnose kan met behulp van een PCR (Polymerase Chain Reaction) worden bevestigd. Dit is een methode om met behulp van een moleculairbiologische techniek virussen en bacteriën te detecteren.

Blackhead behandelen

De parasiet zelf is niet te behandelen, omdat er geen middelen zijn toegestaan. De tussengastheer (de kleine spoelworm) is echter wel te behandelen. Op een bedrijf waar Histomonas speelt, is een goed ontwormingsprogramma van belang om de schade te beperken. Daarnaast kan het koppel ondersteund worden door oregano via het drinkwater of het voer toe te dienen.

Preventie

De parasiet zelf gaat zonder (tussen)gastheer snel dood. Bij de preventie kan dus het best gefocust worden op het verwijderen van de tussengastheer tijdens de leegstand en een correct uitgevoerd ontwormingsprogramma gedurende de ronde. Daarnaast is het van belang om geen besmette wormeieren via versleping de stal in te brengen.

Contactinformatie legpluimveeteam
Over de auteur

Martin Arts

Specialist legpluimvee

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met me op.