Resultaten uit de praktijk maken PMR+ een blijver

Dirk Schimmel

Productmanager Rundvee

21 september 2023
-
4 minuten

PMR+ is een innovatieve toevoeging die de pensbacteriën harder laat werken en de microbiële eiwitproductie in de pens verhoogt. Tweeënhalf jaar na de introductie heeft PMR+ zijn waarde bewezen en heeft het een vaste positie verworven in de melkveevoeding.

Wanneer werkt het wel en wanneer niet

Jaren geleden zagen we in de eerste onderzoeken naar de werking van PMR+ al een positief effect, maar alle wetenschappelijke en praktijkonderzoeken die volgden zorgden ervoor dat we ook in staat waren om vast te stellen wanneer PMR+ niet werkt. En juist dat is van groot belang bij de introductie van een nieuw product. Er bestaan geen wondermiddelen die op alle bedrijven en bij alle koeien werken. Daarom is het belangrijk om grondig uit te zoeken wanneer een product wel en niet werkt en hiervoor randvoorwaarden te definiëren. Zo kun je als veehouder gericht producten inzetten die passen bij jouw situatie en zo voorkom je tegenvallende resultaten.

Snel resultaat

De inzet van PMR+ geeft snel resultaat. Binnen twee weken zie je de mest al consistenter worden. Als gevolg van een betere penswerking houd je kleinere vezels over in de mest. Naast betere mest zie je geen verschil aan de koeien, ondanks dat ze minder eiwit nodig hebben. Door de werking van PMR+ in de pens kun je een minder eiwitrijk (en dus goedkoper) rantsoen voeren, maar toch dezelfde productie behalen. Dat merk je direct in de portemonnee. In de praktijk zien we besparingen van 0,5 tot 1,5 kg soja/raap in het basisrantsoen, afhankelijk van hoe goed het rantsoen past binnen de randvoorwaarden. En dat tikt door!

Stikstof-efficiëntie

PMR+ verhoogt de stikstof-efficiëntie in de koe. Bij minder eiwit in het rantsoen kan toch dezelfde hoeveelheid melk en melkeiwit geproduceerd worden. Ook op de lange termijn. Naast de besparing op voerkosten kan de lagere input van stikstof ook zorgen voor een besparing op mestafvoer. Minder of geen mest afvoeren zorgt niet alleen voor minder of geen afvoerkosten, maar het zorgt er ook voor dat je meer mest overhoudt voor eigen gebruik.

Positieve resultaten

Wanneer je niet aan de randvoorwaarden voldoet, haal je niet het maximale resultaat uit PMR+. Toch levert PMR+ nog steeds geld op bij toepassing in rantsoenen die het zetmeelgehalte van 185 g/kg ds niet halen. Je ziet dan een hoger eiwitgehalte bij een gelijkblijvend rantsoen. Dit resulteert dus nog steeds in een hogere stikstof-efficiëntie. En ook hier zien we beter verteerde mest als gevolg van de verbeterde penswerking.

In de herfst beginnen met PMR+

De herfst is een geschikte tijd om (weer) te beginnen met PMR+. Met de start van weidegang in de lente wordt de eiwitaanvulling in het rantsoen en daarmee de kostprijs verlaagd. Nu de koeien in de herfst weer opgestald worden, gaat de eiwit aanvulling en daarmee de kostprijs van het voer weer omhoog. Door de inzet van PMR+ kun je echter besparen op deze aanvoer van eiwit. Zo houd je de voerkosten laag.

Randvoorwaarden voor maximaal resultaat

PMR+ geeft het beste resultaat wanneer je voldoet aan deze voorwaarden:

 

Minimaal 185 g zetmeel/kg ds tot minstens 200 dagen in lactatie:
In zetmeelrijke rantsoenen is niet energie, maar eiwit de limiterende factor en je wilt juist besparen op het aanvullende eiwit.

 

Ruim onbestendig zetmeel:
In een rantsoen met veel bestendig zetmeel is de werking minder, want PMR+ werkt in de pens en niet in de darm.

 

Positieve OEB:
De pensbacteriën hebben te allen tijde stikstof nodig als bouwsteen om microbieel eiwit te vormen  

Wat is jouw voordeel?

Vraag je rundveespecialist om het voordeel voor jouw bedrijf uit te rekenen en naar ervaringen bij andere gebruikers.

Over de auteur

Dirk Schimmel

Productmanager Rundvee

Wil je meer informatie of contact opnemen? Stuur dan een mail.