Opstartpakket voor biologische leghennen

Krijn Breen

Specialst legpluimvee

23 maart 2016
-
2 minuten

Biologisch hennen komen doorgaans goed ontwikkeld uit de opfok, maar voor een goede ronde moeten ze ook in de opstartfase goed ondersteund worden. De biologische opstartvoeders van De Heus sluiten naadloos aan op de opfokperiode én op de behoefte van de dieren. Het niveau van de nutriënten en de keuze van de grondstoffen is daarbij cruciaal. De Heus heeft bij de ontwikkeling van deze voerlijn veel profijt gehad van de kennis en ervaringen die is opgedaan tijdens de opfok- en opstartproef met onbehandelde hennen.

Dier- en darmgezondheid

Bij het in productie komen is er vaak een korte tijd sprake van een negatieve energiebalans. De voeropname kan de stijging van het legpercentage en bijbehorende eimassa niet bijhouden. Hierdoor kan er een nutriëntentekort ontstaan en moet de hen haar reserves aanspreken. Dit kan allerlei negatieve gevolgen hebben op korte en langere termijn. Denk bijvoorbeeld aan troepgedrag, verenpikkerij en op langere termijn schaalkwaliteit en voeropname. Het is daarom van belang om ervoor te zorgen dat dit tekort zo klein mogelijk en de periode zo kort mogelijk is. De oplossing hiervoor ligt bij voer dat gericht is op de dier- en darmgezondheid.

Investeren loont

Het verschil in opbrengstprijs tussen de eerste eitjes en de eieren boven de 53 gram (contractprijs) is voor de pluimveehouder vaak enorm. Bij een bedrijf van 14.000 dieren en 90% leg, kan dit verschil wel oplopen tot € 1.000,- per dag! Door een uitgekiend rantsoen, een goede ontwikkeling van de voeropname en het lichaamsgewicht zal de norm van 53 gram eerder behaald worden. Wanneer er bij het hiernaast genoemde koppel hennen in de opstartfase € 1,- per 100 kilo voer extra geïnvesteerd wordt, dan kost dit ongeveer € 16,- per dag. Investeren in opstartvoer loont dan al snel!

Sparringpartner pluimveehouder

De legpluimveespecialisten werken nauw samen met het Kennisteam onbehandelde hennen van De Heus. Daardoor zijn ze waardevolle sparringpartners voor pluimveehouders. Regelmatig overleggen ze over het type voer en de ontwikkeling van de hennen in de eerste weken na opzet. Door samen ook te kijken naar voeropname, legpercentage, voervertering, conditie en dergelijke, kunnen de prestaties in de opstartperiode, en daarmee de hele ronde, aanzienlijk verbeterd worden.

Neem contact op met ons legpluimveeteam
Over de auteur

Krijn Breen

Specialst legpluimvee

Wil je meer weten over onze biologische legpluimveeveevoeders? Neem dan contact met me op.