Melkkoeien eruit, leghennen erin

Gerald Top

Specialist Legpluimvee

16 maart 2022
-
3 minuten

In het Gelderse Wekerom zat het melkveebedrijf van Hendri Teunissen. Omdat hij een hernia kreeg, bouwde hij zijn melkveestal voor 90 melkkoeien om naar een vrije-uitloopstal voor ruim 18.000 leghennen. Het bespaart hem nu elke dag veel werk. Alles loopt goed en hij is er hartstikke blij mee.

Van koeien naar legkippen

In 2009 nam Hendri het melkveebedrijf van zijn ouders over. Hij kon dat mooi combineren met het montagebedrijf dat hij met zijn broer runde. Alles liep goed en ze hadden er allemaal veel plezier in. Totdat Hendri in 2016 een dubbele hernia kreeg en als gevolg daarvan uitval in zijn rechterbeen. Gaandeweg de jaren bleek het helaas niet haalbaar om zowel het werk op het melkveebedrijf, als het werk voor het montagebedrijf te doen. Hij heeft daarom in 2020 besloten om over te schakelen naar een tak van de veehouderij die minder fysieke arbeid vergt, namelijk vrije uitloopkippen.

Het ombouwen van de stal

Het ombouwen van de koeienstal naar een kippenstal was geen sinecure, maar door de ervaring die hij vanuit het montagebedrijf had, is het allemaal redelijk vlot verlopen. Bovendien hebben ze veel geld kunnen besparen door veel dingen zelf te doen. Als eerste hebben ze alle inventaris verwijderd en zijn de mestroosters en voerhekken weggehaald. Daarna is er een nieuwe vloer over de mestput gestort. Ook is het dak helemaal geïsoleerd en zijn er inpandig nieuwe wanden voor de wintergarden aangelegd. Voor het verpakken van de eieren is er tegen de stal aan een goed geïsoleerd eierlokaal gebouwd. De voersilo voor de koeienbrokken was nog goed en prima te gebruiken voor het legvoer, maar om volle vrachten te kunnen ontvangen heeft hij de capaciteit vergroot en is er een nieuwe silo bijgeplaatst.

Bijzondere legkippenstal

De stal is gebouwd als melkveestal en niet als legkippenstal en dat kun je nog altijd goed zien. Voor een legkippenstal is het namelijk behoorlijk breed, kort en hoog. Die breedte van de stal gaf echter wel de mogelijkheid om twee wintergardens helemaal inpanding te bouwen. In de stal zijn vier rijen volières van Chore-Time geplaatst met een frameloze mestafvoerband. Bovendien zijn er op een zijde van het dak zonnepanelen gelegd.

Robuuste hen

De Lohmann Brown-Lite kippen zijn opgefokt door Broederij Ter Heerdt en zijn inmiddels alweer 35 weken oud. De dierprestaties zijn goed en de opstart is eigenlijk vanzelf gegaan. De kippen zijn in een streep naar ruim 19 ons gegroeid. Er staat daarom een robuuste hen die hopelijk tegen een stootje kan. Ze leggen goed en er zijn weinig buitennesteieren. Ook het eigewicht verliep mooi vlot en zat in week 25 al boven de 55 gram.

Goed stalklimaat

Hendri heeft gekozen voor volledige nokventilatie met nevelkoeling in combinatie met Uniflex inlaatventielen met een V-vorm. Het strooisel is mooi droog gebleven, ondanks dat de kippen in november zijn opgezet

Van de nood een deugd

Het was natuurlijk best even slikken voor Henri toen hij erachter kwam dat hij door de hernia het melkveebedrijf van zijn ouders niet meer kon voortzetten. Maar nu de koeien definitief weg zijn en het goed loopt met de leghennen, ziet hij dat de overstap eigenlijk heel goed is geweest. Hendri: “Het is fijn dat alles lekker loopt. De kippen zijn gezond en groeien goed. Het zijn ook gewoon leuke dieren. Ik heb er echt plezier in als ik ze rond zie scharrelen. En hoewel het natuurlijk nog steeds aanpoten is, merk ik dat de fysieke arbeid goed te doen is zo.”

Montagebedrijf

Naast de legkippen heeft Hendri samen met zijn broer een montagebedrijf genaamd Teunissen montage B.V. Dit bedrijf, waar ongeveer 20 mensen werkzaam zijn, is gespecialiseerd in dakisolatie en montage van stallen (veel varkens- en kippenstallen) en hallen. Teunissen montage verzorgt voor veel varkens- en kippenboeren de dakrenovatie, waarbij vaak asbest wordt gesaneerd en isolatie wordt gemonteerd.

Over de auteur

Gerald Top

Specialist Legpluimvee

Wil je meer weten over de opstart van legkippen? Neem dan contact met me op.