E. coli voorkomen is beter dan genezen

Martin Arts

Specialist legpluimvee

14 december 2022
-
3 minuten

Onder normale omstandigheden is de E. colibacterie op zichzelf niet schadelijk. In slechts 10% - 15% behoort het tot potentieel pathogene serotypes. De bacteriën worden verspreid via mest in de omgeving. De leghennen zijn continu in contact met deze bacterien en kunnen op elk moment in de groei- en legperiode ziek worden, wanneer omstandigheden niet optimaal zijn.

Oorzaken

Colibacillose kan een gevolg zijn van een primaire infectie veroorzaakt door Aviaire Pathogene Escherichia coli (APEC) of een secundaire infectie. Een massale groei van de E. colibacteriën ontstaat als er andere problemen spelen, zoals in het geval van secundaire infecties:

  • Verzwakt immuunsysteem

Het immuunsysteem kan verzwakt worden door infectieuze factoren (bijvoorbeeld IBD, reovirus, CAV, ziekte van Marek, adenovirus), maar ook niet-infectieuze factoren (bijvoorbeeld hittestress, of een hoog oestrogeenniveau tijdens de piekproductie) kunnen de gevoeligheid van het koppel voor secundaire bacteriële infecties vergroten.

  • Darmgezondheid

Door verstoring van de slijmvliesbarrière of de microflora van de darmen kan E.coli in de bloedbaan komen en Colibacillose veroorzaken. Deze verstoringen kunnen veroorzaakt worden door bijvoorbeeld Coccidiose, enteritis, slechte waterkwaliteit, abrupte voederwisselingen enz. Door de hoge wateropname (spoeleffect van de darmen) en de lage voeropname kan hittestress ook een verstoring van de microflora veroorzaken.

  • Schade slijmvliezen/ luchtwegen

Elke schade van de slijmvliezen in de luchtwegen kan Colibacillose veroorzaken. Dit kan door een infectie met bijvoorbeeld IBV, NCD, ILT, of Mycoplasma, maar de schade kan ook veroorzaakt worden door niet-infectieuze factoren, zoals stoffige lucht, of een hoog ammoniakniveau (>25ppm).

  • Huidbeschadigingen

Huidbeschadigingen, zoals wonden en huidkrassen door overbezetting, ectoparasieten, of ruwe behandeling kunnen ook leiden tot groei van E. coli.

Verschijnselen

Het is niet altijd makkelijk om een E. colibesmetting te ontdekken, maar wanneer je onderstaande verschijnselen bemerkt, dan is het verstandig om waakzaam te zijn:

  • Verlaagde leg
  • Verhoogde sterfte
  • Peritonitis (buikvliesontsteking)

Diagnose

Op basis van de sectieresultaten en bacteriologisch onderzoek kan E. coli geïdentificeerd worden. Daarna kan een passende behandeling ingezet kan worden.

Behandeling

Zuren zorgen voor een optimale darmflora en vertering. Melkzuur is effectief tegen E. coli en kan E. coli doden. Mierenzuur stopt de groei van E. coli en heeft effect op het verlagen van de PH. Etherische oliën hebben een antibacteriële werking. Verschillende antibiotica kunnen gebruikt worden om E. coli te behandelen. Het is heel belangrijk om de gevoeligheid van bacteriën voor antibiotica te bepalen om ineffectieve behandeling en verspreiding van resistente bacteriën te voorkomen. Raadpleeg hiervoor uw dierenarts!

TopFit-tips voor preventie

Drinkwater
De hygiëne en drinkwaterkwaliteit moeten in orde zijn. Voorkom en verwijder de biofilm in de waterleidingen. Zorg daarnaast voor een goede drinkwatervoorziening en kiemvrij en gezond drinkwater.

Klimaat en licht helpen bij darmgezondheid
Er moet gezorgd worden voor een optimale vertering en darmgezondheid. De stressfactoren moeten geminimaliseerd worden. Een goed stalklimaat en een juist opgesteld lichtplan helpen bij het reduceren van stress. E. coli-infecties krijgen op deze manier minder kans om zich te ontwikkelen.

Precisievoeding voor optimale weerstand
Een goede weerstand kan de kans op het ontstaan van E. coli infecties verminderen. Het is dus van groot belang dat de dieren, afgestemd op de leeftijd, het juiste aanbod van vitamines, mineralen, sporenelementen, fosfor, zink en mangaan aangeboden krijgen.

Meer weten?

Neem dan contact op met een van onze legpluimveespecialisten.

Neem contact op met ons legpluimvee team
Over de auteur

Martin Arts

Specialist legpluimvee