Big data optimaal benutten

Gerald Top

Specialist legpluimvee

31 maart 2020
-
3 minuten

Om het resultaat binnen de legpluimveesector continu te blijven verbeteren, wordt het steeds belangrijker om beschikbare data met elkaar te delen en te analyseren. Door beschikbare data op een legpluimveebedrijf te koppelen aan bijvoorbeeld data vanuit de opfok, voer, dierenarts en pakstation, wordt het mogelijk om verbeterpunten sneller te signaleren en aan te pakken. De Heus is daarom een samenwerking aangegaan met een bedrijf dat gelieerd is aan de Universiteit van Leuven. Het heeft onder andere het softwareprogramma Lay-Insight ontwikkeld voor de pluimveehouderij. Deze software biedt volop mogelijkheden om gezamenlijk concurrerend te blijven op de eiermarkt.

Zelflerende algoritmes

Met het programma kun je de kerngetallen van je koppel op weekniveau beheren. Het programma biedt daarnaast ook andere mogelijkheden waar je je voordeel mee kunt doen:

  • Dagelijks automatische en real-time opvolging door connectie met stalsystemen
  • Early warning-systeem voor problemen op basis van zelflerende algoritmes
  • Voorspelling van prestaties
  • Interactieve benchmarking, intern en met de markt
  • Compleet gezondheidsmanagement
  • Financieel dashboard
  • Gedigitaliseerde kalender en administratie

Voor pluimveehouders die dat willen, biedt het programma uitgebreide mogelijkheden om ondersteuning te krijgen van De Heus en andere ketenpartners. Zo kun je eenvoudig toegang geven aan de specialist om samen het dagelijkse management te bespreken. Dat maakt het bovendien voor de specialist makkelijker om gericht advies te geven over mogelijke verbeteringen op het bedrijf. Niet alleen wat betreft het voer, maar ook wat betreft andere aspecten van de bedrijfsvoering. Het wordt op die manier mogelijk om samen gefundeerde beslissingen te nemen die ondersteund worden door harde data. En dat zie je terug in de resultaten.

Veiligheid

Bij het delen van data is vertrouwelijkheid en veiligheid van groot belang. Lay-Insight maakt gebruik van een professionele online opslag die door experts wordt beheerd en beveiligd. Het uitgangspunt is dat de pluimveehouder altijd eigenaar is en blijft van zijn data. Er kan dan ook alleen via een schriftelijke procedure toegang gegeven worden tot de gegevens.

Interesse?

Neem dan contact op met een van onze legpluimveespecialisten. Zij vertellen je er graag meer over. 

Legpluimvee specialisten
Over de auteur

Gerald Top

Specialist legpluimvee