Zo verlaag je de opfokkosten en verhoog je de melkproductie

27 september 2018
-
3 minuten

De startfase is de fase van 0 tot 5 maanden, in die fase vindt de meest efficiënte groei plaats. “Als het gaat over het optimaliseren van de kalveropfok, heb ik het altijd over de startfase”, zegt Herbert Bouwers, directeur bij Alpuro Breeding. “Het is belangrijk dat je kalveren zo goed en zo hard mogelijk groeien, zodat ze als vaars zoveel mogelijk melk produceren.”

50 euro per kalf per maand

Om dit voor elkaar te krijgen moet iedere melkveehouder volgens Bouwers open en eerlijk naar de eigen opfok kijken: “Als je bijvoorbeeld factoren als arbeidsuren en arbeidsgemak onder de loep neemt, kan daar al winst te behalen zijn door de voerlijnen efficiënter in te richten. En wanneer je de afkalfleeftijd terug weet te brengen van 27 naar 22 maanden, scheelt je dat 5 maanden aan opfokkosten. Iedere maand extra kost je per kalf zo’n 50 euro.”

Visie Herbert Bouwers

Kom erachter wat je volgens onafhankelijke experts nog meer kunt doen om de kalveropfok te optimaliseren 

Check: hygiëne, huisvesting en biestmanagement

Omdat kalveren zonder immuniteit worden geboren, ligt de focus in de startfase op een aantal factoren. Mieke van de Pas, productmanager bij De Heus: “Hygiënisch werken is daarbij van cruciaal belang. Hoe meer het kalf wordt blootgesteld aan ziektekiemen, hoe groter het gevaar is dat het echt ziek wordt. Zorg na de geboorte voor schone, individuele opvang, die droog, tochtvrij en niet te koud is. En bovenal: geef het kalf veel, vaak, vers en vlug biest, zodat het voldoende antistoffen opneemt.”

Tips over droogstandsverzorging en stress

Een laatste tip van Mieke: “Een goede kalveropfok begint al vóór het afkalven, bij de verzorging van de droogstaande koe. De ontwikkeling van het kalf begint namelijk al in de baarmoeder van de koe. Voorzie de droogstaande koeien daarom van een goede verzorging, een uitgebalanceerd rantsoen en de juiste mineralen. Ook belangrijk: beperk stress. Vermijd wisselingen zoveel als het kan en verdeel de noodzakelijke stressmomenten.”

Tips van Jongvee expert Mieke