Gezondere varkens door grove vezels met matrix-walsen

30 november 2019
-
3 minuten

Met Matrix-wals-technologie kunnen we de eiwitrijke, zetmeelrijke en vezelrijke grondstoffen elk in hun eigen verhouding fijnmalen, of wat grover laten. Dit verandert niets aan de inhoudelijke samenstelling van het varkensvoer, maar verandert wel de fysieke eigenschappen. En dat heeft zeer positieve gevolgen voor de maag- en darmgezondheid en de algemene gezondheid van het varken.

Wat doet maalfijnheid met de maaggezondheid van het varken?

In een gezonde maag beschermt de maaginhoud het bovenste deel van de varkensmaag tegen zuren, maar wanneer voer te snel door de maag gaat, dan werkt dat niet goed. Hierdoor kan de maagwand beschadigen en kan er een maagafwijking kan ontstaan, zoals een ontstoken slijmvlies. Dit zorgt voor een afwijkende bacteriecultuur in de maag en dat heeft een negatief effect op de vertering in de darmen en de gezondheid van varkens. De beste manier om dit te voorkomen is te zorgen voor voldoende grove vezels (structuur) in het mengvoer.

Bekijk de fotoreportage van vleesvarkenshouder Tiny van den Berg 

Alleen maar grove vezels?

Moet al het varkensvoer dan grof gemalen worden? Nee, het volledig grof malen van voer is niet gewenst. De voerbenutting is dan slechter en daarnaast is het risico dat eiwit minder goed enzymatisch verteerd wordt. Dat komt dan in de dikke darm terecht en vormt daar een voedingsbodem voor ziekteverwekkende bacteriën.

Een evenwichtige mix: matrix-walsen

De laatste twee jaar hebben we veel proeven gedaan om de juiste technologie en de juiste instellingen voor onze fabrieken te vinden. De oplossing die we hebben gevonden: matrix-walsen. Met deze technologie maken we onderscheid in de behandeling van eiwit- en zetmeelrijke grondstoffen die fijn in het voer moeten komen en vezelrijke grondstoffen die we grof in het varkensvoer willen hebben.

Gratis proefpakket Matrix-walsen