Zachtbladig Rietzwenk: Hoge celwandverteerbaarheid en betere vochtopname

Gert Anker

Rundveespecialist

20 februari 2024
-
2 minuten

Zachtbladig rietzwenk is een structuurrijk gras met een hoge celwandverteerbaarheid en veel opbrengst. Met zijn diepe wortelsysteem, dat meer dan een meter de bodem in gaat, is dit gras minder gevoelig voor droogte en benut het efficiënt de voedingsstoffen in de bodem, wat resulteert in een hoge mineralenopname. Deze eigenschappen maken zachtbladig rietzwenk een uitstekende keuze voor melkveehouders die streven naar een optimale vertering en voedingswaarde voor hun vee.

Vital EKO mengsel

Vorig jaar kwam deze grasvariëteit ook in het biologische pakket onder het mengsel Vital EKO, dat voor 70% uit zachtbladig rietzwenk bestaat, aangevuld met Engels raai en zowel rode als witte klaver. Dit mengsel, voornamelijk geschikt voor maaien, liet afgelopen jaar een hoge opbrengst zien maar ook een verbeterde structuur in het rantsoen van melkvee.

De innovatie in de samenstelling van zachtbladig rietzwenk, met tot 50 gram minder suiker en 50 gram meer hemicellulose per kilogram droge stof, vergroot de celwandverteerbaarheid aanzienlijk. Dit zorgt voor een verminderde afhankelijkheid van zetmeel en suikers in het rantsoen van koeien, wat bijdraagt aan een stabielere en gezondere vertering. Het lagere suiker- en zetmeelgehalte vermindert het risico op te snelle rantsoenen, terwijl het hoge gehalte aan afbreekbare celwanden de melkproductie stimuleert.

De diepe beworteling van zachtbladig rietzwenk zorgt bovendien voor een efficiënter water- en mineralengebruik, met minimale verliezen naar het grondwater. Dit maakt het niet alleen een duurzame keuze voor de landbouw, maar ook een praktische optie voor melkveehouders die streven naar een hogere melkproductie met een gezonde vertering.

Schrijf je in voor onze biologische nieuwsbrief

Zo blijf je makkelijk op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en ontvang je relevante informatie over jouw sector!

Over de auteur

Gert Anker

Rundveespecialist