Vernieuwingen in de rundveefabrieken

29 augustus 2021
-
5 minuten

Bij De Heus investeren we continue in onze productiefaciliteiten. Zo ook in onze rundveefabrieken in Utrecht en Sneek. In onze moderne fabrieken streven we ernaar efficiënt voer te kunnen maken en tegelijkertijd flexibel te zijn en een hoge kwaliteit uit te leveren. In de afgelopen periode waren er dan ook een aantal belangrijke vernieuwingen.

Procesautomatisering

In de afgelopen jaren is onder andere de procesautomatisering volledig vernieuwd. Hierdoor hebben we meer inzicht in alle processen en kunnen we nog beter sturen op de kwaliteit van het voer. Brok wordt gemaakt door grondstoffen te mengen, malen, voorverdichten, persen en koelen. In deze perslijnen zijn door de jaren heen tal van verbeteringen doorgevoerd.

Sneek: expanders

In Sneek hebben we de afgelopen jaren bijvoorbeeld veel ervaring opgedaan met het gebruik van expanders voor het voorverdichten van het persmeel. De positieve reacties van zowel veehouders als medewerkers in de fabriek hebben er toe geleid dat we recent de laatste voorverdichtingsmachines in Sneek hebben vervangen door expanders. Hierdoor wordt in Sneek iedere voersoort op iedere perslijn op dezelfde manier gemaakt en leveren we een constanter eindproduct.

De expanders stellen ons in staat om:

  • Meer vet, vloeistoffen en stoom aan het proces te kunnen toevoegen.
  • Nog beter te kunnen persen, waardoor de brok slijtvaster is en er minder gruis ontstaat.
  • Nog beter te kunnen sturen op de kwaliteit van de brok.

Expanders

Op deze afbeelding zie je hoe het was, de zogenaamde BOA Compactors en op de volgende afbeelding de nieuwe expanders.

Utrecht: silocapaciteit en inname grondstoffen

Ook hebben we flink uitgebreid in silocapaciteit. Onder andere door de verschillende melkstromen zoals VLOG, is het aantal verschillende voeders en te verwerken grondstoffen alleen maar toegenomen. Daarom hebben we meer grondstofsilo’s en ook meer eindproductsilo’s nodig. In Utrecht wordt hier momenteel hard aan gewerkt. In verschillende fases worden hier maar liefst 76 nieuwe eindproductsilo’s gebouwd. De silo’s worden gevuld met een rijdende weger. Ook onder de silo’s bevindt zich een rijdende weger, die de bestelde hoeveelheid uit de silo haalt en klaarzet in de contrasets van waaruit de vrachtwagen snel geladen kan worden.

Nieuw siloblok

Eerst moest één van de huidige laadplaatsen verwijderd worden om plaats te maken voor een nieuw siloblok.

Fundering

Omdat er zoveel gewicht in de silo’s komt, is de fundering natuurlijk superbelangrijk.

Daarna wordt de constructie gebouwd

In dit blok komen 32 silo’s te staan

Rijdende weger

Dit is van bovenaf. Hier komt straks dus een rijdende weger overheen.

Inname transport

Ook het inname transport van grondstoffen is vernieuwd. De groene kraan (op het midden van de foto) staat op de kade en schept de grondstoffen uit de boten. Via een transportband over een brug worden deze grondstoffen de fabriek in gebracht. Op de achtergrond zie je de oude brug (daterend uit 1975) nog staan. 

Op de voorgrond de nieuwe transportband

Op bezoek

Alle investeringen dragen bij aan een efficiënte en flexibele productie van voer van hoge kwaliteit. Zo helpen we jou vooruit.

Ben je benieuwd om eens met een groep veehouders in onze fabrieken te kijken? Door de coronamaatregelen lukt dat nu even niet, maar daarna heten we je van harte welkom. Neem daarvoor contact op met je specialist.

Bezoek fabriek