Ruwvoertekort? Wat kun je doen?

05 oktober 2022
-
2 minuten

Doordat de grasgroei deze zomer lange tijd stil gestaan heeft, zijn de wintervoorraden al flink geslonken. De maisoogst is wisselend en opbrengst valt niet overal mee. Gelukkig groeit het gras momenteel weer en is afgelopen dagen op veel plekken mooi najaarsgras ingekuild. Maar heb jij goed in beeld hoe je komende winter uitkomt met de voorraad en de behoefte? Stel de balans op en maak nu een plan om verrassingen te voorkomen.

Ruwvoer aankopen

Er zijn regionale verschillen. De droogte heeft niet overal evenveel impact gehad. Heb je ruwvoer te koop? Wil je ruwvoer kopen? Neem contact op met De Heus Agro.
Het is een optie om graskuil of snijmais aan te kopen, maar ook andere ruwvoeders zoals luzerne, graszaadhooi of gehamerd stro kunnen het rantsoen aanvullen.

Ruwvoer vervangen

Ook kan een deel ruwvoer vervangen worden door bijproducten of krachtvoeders. In deze roerige tijden is beschikbaarheid van bijproducten vaak niet gegarandeerd. Door de hoge energieprijzen is de concurrentie vanuit de biovergisting hoog. Met aanvullende krachtvoeders kan 3 tot 4 kg drogestof aan ruwvoer in het rantsoen vervangen worden. We hebben hiervoor verschillende meelmengsels in ons assortiment.

In alle gevallen is het dit jaar extra belangrijk om je ruwvoer goed te benutten. Bepaal samen met je rundveespecialist hoe jouw ruwvoer optimaal benut kan worden. Misschien kan PMR+ in jouw situatie ook helpen.