Nieuw systeem voor het registreren van mesttransport

Leon Vonck

Adviseur Ruwvoer- en Mineralenmanagement

01 december 2022
-
2 minuten

Al jarenlang dien je een ingevuld vervoersbewijs te hebben bij het vervoeren van dierlijke mest. Daarvoor wordt het huidige Vervoersbewijs Dierlijke Mest (VDM) gebruikt. Vanaf 1 januari 2023 wordt dit een nieuw systeem. Vervoer moet dan gemeld worden met een realtime en digitaal Vervoersbewijs Dierlijke Mest (rVDM). Maar wat verandert er nu precies?

We noemen een paar belangrijke veranderingen:

 • Straks vooraf melden
  Voortaan moet vooraf gemeld worden dat het transport plaats gaat vinden. Je moet bijvoorbeeld vooraf al melden wie de leverancier is, welke mest wordt vervoerd, wie de vervoerder is en waar de mest heen gaat.
 • e-CertNL systeem
  Dit melden moet via een systeem wat de meeste veehouders nog niet kennen: e-CertNL. Dit systeem wordt nu alleen gebruikt voor de export en import van mest. Straks moeten alle mesttransporten via dit systeem worden geregistreerd. Dit kan zowel via de website als via een app. Je logt in met je E-herkenning.
 • Relatienummer voor particulieren en kleine bedrijven
  Particulieren en kleine bedrijven hebben straks een relatienummer van RVO nodig voor het rVDM. De vervoerder moet dit relatienummer gebruiken bij het aanmelden van het vervoer. Zonder dit nummer kan hij niet rijden. De particulier of het kleine bedrijf hoeft verder geen administratie bij te houden.
 • Gegevens vervoermiddel
  Ook moeten de gegevens van het vervoermiddel worden ingevuld. Dit houdt in dat het kenteken van het trekkende voertuig aangegeven moeten worden.

De manier van wegen, bemonsteren en analyseren blijft gelijk. Ook de andere gegevens die op de rVDM vermeld moeten worden blijven verder gelijk.

Over de auteur

Leon Vonck

Adviseur Ruwvoer- en Mineralenmanagement