Met KEP naar hoger percentage melkvet

Dirk Schimmel

Productmanager rundvee

29 juni 2025
-
3 minuten

Nieuw model geeft inzicht in de te verwachten verandering in melkvet

De prijs van melkvet zit de laatste jaren behoorlijk in de lift. Dit maakt dat het behalen van een goed percentage melkvet en een goede vetproductie per koe per dag weer volop in de belangstelling staan. De Heus heeft een nieuw model ontwikkeld om inzicht te krijgen in de te verwachten verandering in melkvet.

Van melkvet is bekend dat het door veel factoren beïnvloed wordt allereerst speelt de veestapel een belangrijke rol. Wat voor genetica is op het bedrijf aanwezig? Wat is het lactatiestadium van de koppel? En op welke manier wordt er gevoerd? Maar ook het seizoen heeft met name door verschil in daglengte veel effect. Samen zorgen al deze factoren voor ongeveer 50% van de variatie in melkvet die je op bedrijven tegenkomt.

 

Inzicht in de te verwachten verandering in melkvet

Vanuit de wetenschap weten we dat ongeveer 40% van de overige variatie veroorzaakt wordt door de samenstelling van het rantsoen. Denk hierbij aan de energiedichtheid, ruwe celstof gehalte en welke vetten aanwezig zijn in het rantsoen. De afgelopen jaren heeft De Heus, op basis van de meeste recente wetenschappelijk inzichten en eigen onderzoek het KEP-model (KEP = KEtogene Productie) ontwikkeld. Dit geeft inzicht in de te verwachten verandering in het melkvet bij een rantsoenwisseling bij een stabiele bedrijfsvoering. 

Wat staat centraal in het KEP-model?

Centraal in het KEP-model staat de productie van vetzuren in de pens van de koe. Zorgt een rantsoen daar voor veel langketenige, verzadigde vetzuren (C16:0) dan geeft dat een boost aan het melkvetgehalte. Onverzadigde vetzuren (C18:1) drukken juist het melkvetgehalte (C18:1). Denk daarbij aan vers gras in het voorjaar, wat veel onverzadigd vet bevat. Tenslotte is het belangrijk om een goede inschatting te hebben van hoe melkdrijvend een rantsoen is, omdat dit het melkvetgehalte ook weer verdund. Nadat op basis van deze informatie een model ontwikkeld is, hebben we van alle ruwvoeders en krachtvoeders in kaart gebracht hoe deze scoren op basis van de belangrijke parameters in het model.

Tips: zo krijg je een hogere vetproductie per koe per dag

✔ Voorkom nattere kuilen (<35%DS)

✔ Zorgt voor voldoende pensenergie en
geen overmaat aan bestendig zetmeel

✔ Inzet van startlactatiebrokken

✔ Zorg voor een hoge drogestof
opname in de droogstand.

✔ Kies een juist inschaarmoment voor
weidegang met een hoger kg ds/hectare

✔ Geef bij veel weidegang op stal
voldoende structuurrijk voer

✔ Voorkom uren in de weide waarin
weinig drogestofopname is

Naar een hoger vet

Een combinatie van management en rantsoen bepaalt het vetgehalte. Er zijn best wat praktische handvaten om te werken aan een hoger vetgehalte (zie kader). Daarnaast zijn we nu in staat om met een gerichte inzet van grondstoffen en producten het vetgehalte op peil te houden bij stijgende producties en wisselende kuilen. Vraag aan je specialist hoe de vetproductie per koe per dag geoptimaliseerd kan worden op jouw bedrijf.

Over de auteur

Dirk Schimmel

Productmanager rundvee