Polysulfaat: effectieve meststof op SKAL-lijst

Gert Anker

Rundveespecialist

21 februari 2024
-
2 minuten

Polysulfaat is een multifunctionele, natuurlijk voorkomende minerale meststof die rijk is aan vier cruciale voedingselementen voor planten: zwavel, kali, magnesium, en calcium. Deze combinatie van voedingsstoffen maakt polysulfaat bijzonder effectief voor de bodem en de groei van gewassen, waardoor het vooral wordt aanbevolen voor gebruik op graslanden met klaver en kruiden.

Wat is Polysulfaat?

Afkomstig uit mijnen 1100 meter onder het aardoppervlak nabij de Engelse kust, is polysulfaat ook erkend door SKAL, en kan dus worden toegepast op biologische bedrijven. Het advies voor de toepassing is een gift van 200 tot 300 kg per hectare in maart. Polysulfaat is een ‘zware’ meststof. Let hierbij op de instelling van de strooier vanwege het soortgelijke gewicht van 1,5.

Samenstelling

Met samenstellingen van 14% kali, 6% MgO, 17% CaO, en 48% SO3, biedt het een geleidelijke afgifte van zwavel, essentieel voor plantengroei.

De aanwezigheid van kalium en magnesium in polysulfaat helpt planten beter weerstand te bieden tegen droogtestress, terwijl de calcium bijdraagt aan de verbetering van de houdbaarheid en ontwikkeling van knolgewassen. Polysulfaat is beschikbaar in bigbags van 600 kg. Bestel tijdig om er zeker van te zijn dat je in maart Polysulfaat in huis hebt.

Over de auteur

Gert Anker

Rundveespecialist