Melkveebedrijf Kuipers Agro in Den Ham: bedrijfsontwikkeling soms een proces van lange
In het buitengebied van het dorp Den Ham, gelegen in de provincie Groningen, bevindt zich de melkveehouderij van Kuipers Agro bv. Deze staat niet alleen voor een solide bedrijfsvoering, maar ook voor ambitie en doorzettingsvermogen. Eén van de eigenaren van de melkveehouderij, Jan Kuipers van Kuipers Agro B.V., heeft zijn bedrijf al een aantal jaren op een verantwoorde en innovatieve manier uitgebouwd. Ondanks de nodige uitdagingen, zoals aardbevingsschade en de wens om verder te groeien, kijkt men vooruit met de blik gericht op een duurzamer en efficiënter melkveebedrijf.

De melkveehouderij in Den Ham, gerund door medewerkers Wim Telintel en Remco Veldstra, telt momenteel 170 melkkoeien, met een gemiddelde melkproductie van 36 kilogram per koe per dag. Hoewel dit al een goede prestatie is, geeft de ondernemer aan nog niet volledig tevreden te zijn. “Er is altijd ruimte voor verbetering. We streven naar meer rendement en willen groeien in zowel aantal koeien als productie per dier”, aldus Jan. Hij werkt samen met een lokale akkerbouwer en bewerkt 110 hectare grond. Door deze samenwerking kan de melkveehouder optimaal gebruik maken van de beschikbare middelen en grond, wat zowel het rendement als de efficiëntie ten goede komt. Daarnaast is er meer ruimte om de mest af te kunnen zetten.
Samenwerking met Agra-Matic en het bouwproces
In 2015 kwam de wens om het bedrijf verder te ontwikkelen. Voor de realisatie van de nieuwe stal heeft de melkveehouder contact gezocht met Agra-Matic. Het proces om het bouwblok te vergroten en vervolgens de benodigde vergunningen te verkrijgen is een procedure die tijd vraagt.
Onderzoeken als ecologie, brand en constructie waren als onderdeel van de vergunningsprocedure ook nodig. De meeste stappen tussen het plan van de ondernemer en de daadwerkelijke bouw van de stal en mest- en ruwvoer-opslagen, werden door Agra-Matic verzorgd. “Bedrijfsontwikkeling is soms een proces van lange adem”, vertelt Jan. Agra-Matic heeft nauw samengewerkt met Kuipers om de stal te ontwerpen.
De stal is gebouwd op zogenoemde ribben, waardoor de nieuwbouw nu aardbevingsbestendig is. De ribben liggen onder de stal over de hele lengte en ‘dragen’ het gebouw. Dit was een essentieel punt, gezien de schade die de melkveehouder eerder had opgelopen door de bevingen. Bij de bouw van het dak is gebruik gemaakt van een trekstang in de nok van het dak.
Dit ontwerp zorgt ervoor dat de staalconstructie lichter kan worden uitgevoerd, wat de kosten drukt zonder in te boeten op de kwaliteit van de stal. Voor de mestopslag werd gekozen om geen grote onderliggende kelder meer te bouwen. Door het plaatsen van een mestbassin van 5.500 m3 wordt de mest nu grotendeels bovengronds opgeslagen en is het risico op schade bij aardbevingen verminderd.
Beton blijft recht en scheurt niet, waardoor je op de langetermijn kosten bespaart door minder herstelwerkzaamheden,
Adviezen voor de toekomst
Jan Kuipers heeft twee belangrijke adviezen gegeven die hij terugkijkend anders had willen doen. Ten eerste, bij een slappe bodem in een aardbevingsgevoelig gebied moet er niet direct asfalt worden aangelegd, maar eerst een dubbel gewapende betonvloer. “Als je asfalt direct aanlegt, kan er een ‘veen’-effect ontstaan, waardoor het asfalt gaat scheuren. Beton blijft recht en scheurt niet, waardoor je op de langetermijn kosten bespaart door minder herstelwerkzaamheden,” vertelt hij. Ook adviseert Jan om bij een (automatisch) kuilafdeksysteem te kiezen voor hogere wanden. Hoewel er nu wanden staan van drie meter, was vier meter met oog op de toekomst beter geweest. Jan: “Het afdeksysteem dekt een kuil van twee meter net zo goed af als een kuil van vier meter.” De ruwvoeropslag is nu ruim opgezet en er mag nog een extra silo binnen het bouwblok worden geplaatst.

Het storten van de ribben voor de aardbevingsbestendigheid.
Trots op het tussenresultaat
Het bedrijf in Den Ham staat niet alleen voor groei en innovatie, maar ook voor trots op de producten die het levert. “We zijn trots op wat we doen, we produceren veilig voedsel en melk”, vertelt Jan. Met de plannen voor uitbreiding en de bouw van de nieuwe stal, is de melkveehouderij in Den Ham klaar voor de toekomst. Het bedrijf blijft investeren in innovatie en duurzaamheid, terwijl het tegelijkertijd de zorg voor de dieren hoog in het vaandel houdt. Nu het bedrijf heeft kunnen ontwikkelen, kan de focus weer volledig gericht worden op de koeien. De groei naar 220 melkkoeien is slechts een volgende stap in de bedrijfsontwikkeling.
Over de auteur

Maarten De Vries
Adviseur
Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem contact op.