Meer vertrouwen op het zelfherstellend vermogen van de koe

17 december 2020
-
3 minuten

Makkelijker werken door minder problemen en een betere productie, dat was een belangrijke doelstelling voor melkveebedrijf Kooiker in 2018. Met een fors hogere BSK van > 50 en een sterk gedaald antibioticaverbruik melkt Kooiker gemakkelijk en gezond.

Het kan altijd beter

"Het kan altijd beter", aldus Roland Kooiker, "maar je moet de mogelijkheden hiertoe wel blijven zien". Kooiker uit Grijpskerk (GR) melkt ongeveer 280 koeien met een BSK van ruim 50. Roland trekt het treffende vergelijk met schaatsers Ard Schenk en Sven Kramer; de ontwikkelingen gaan door waardoor er nieuwe mogelijkheden komen om de koe maximaal te laten presteren.

"Vanaf 2016 is de weg naar verbetering duidelijk ingezet, toch liep het niet helemaal lekker", gaat Kooiker verder. "In 2017/2018 was de weerstand van mijn koeien niet optimaal, waardoor onder andere Mycoplasma de kop op stak. In overleg met Rundveespecialist Harold van Raaij vond ik een oplossing om de weerstand te verhogen. Met OmniGen verhoog ik de weerstand van mijn koeien én houd ik deze weerstand hoog tijdens stress", vertelt Roland overtuigend.

Bescherm je koeien tegen stress

Investeer in middelen om je koeien te beschermen tegen stress, is het duidelijke advies van Kooiker. Zie het niet als kosten, maar als een investering in gezondere en dus uiteindelijk productievere dieren. Stress is nooit helemaal te voorkomen en koeien hebben hier dagelijks mee te maken. Het is geen ramp om bijvoorbeeld tijdens een rantsoenwisseling tijdelijk een paar liter te missen, zolang de koeien maar gezond blijven. En zo voorkom je dat je een te groot ondereind van je veestapel krijgt die het gemiddelde bedrijfsresultaat verlaagt. Kooiker blijft in de sporttermen: "om een hoge productie te behalen is het erg belangrijk dat je voorkomt dat je het achtereind van het peloton niet te groot laat worden".

Wondermiddelen bestaan niet

Wondermiddelen bestaan niet, aldus Kooiker. Wanneer een koe bijvoorbeeld 2 kg minder droge stof vreet, kan ook 55 gram OmniGen dat natuurlijk nooit compenseren. Het gaat erom dat er zoveel mogelijk randvoorwaardes kloppen en dat je steeds de nieuwe ‘zwakste schakel’ vindt op je bedrijf. "Op mijn bedrijf was dat de weerstand van mijn koeien. Gelukkig is de weerstand nu duidelijk beter, waardoor ik minder snel naar de spuit hoef te ‘grijpen’ en ik meer durf te vertrouwen op het zelf herstellend vermogen van de koe. Als een koe de weerstand op goed op orde heeft, is zij vaak ook in staat zelf een (lichte) infectie te overwinnen".

Hittestress – Wapen je tegen de warmte

Hittestress 100% voorkomen is een illusie. De laatste jaren hebben bewezen dat de zomers gewoon warmer worden en dat de we dus meer te maken krijgen met hittestress. Wapen je hier dus tegen is het advies van Kooiker, voorkom dat je 3 maanden later nog steeds praat over een hittegolf omdat je koeien een dusdanige ‘tik’ hebben gehad waardoor de nasleep nog lang zichtbaar is.

Door te investeren in verschillende factoren zoals ventilatoren, maar ook in producten welke een aangetoond effect hebben in het tegengaan van hittestress hebben mijn koeien de afgelopen 3 zomers een fabuleuze productie geleverd, vertelt Kooiker. Het is echt niet zo dat ze niet gedaald zijn in productie, maar het herstel was ronduit snel en de problemen achteraf vielen mee.

Meten is weten

"Een belangrijk punt in deze aanpak vind ik de meetbaarheid en de analyse op basis van harde cijfers", aldus Kooiker. "Natuurlijk zijn er verschillende factoren welke het effect beïnvloeden, maar doordat we regelmatig een analyse doen op basis van feiten en harde data komen zowel de verbeteringen als de aandachtpunten steeds duidelijk naar voren. Een belangrijk onderdeel in deze analyse is de periodieke antibioticascan, waarbij ik inzicht krijg in het antibioticaverbruik op bijvoorbeeld uiergezondheid. Ook uit deze scan blijkt dat het antibioticagebruik fors is gedaald en zie ik duidelijk dat mijn investering haar rendement duidelijk oplevert".

Wil je ook je gezondheidskengetallen eens op een rij zetten? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende gezondheidsscan of ontvang meer informatie over het weerstand verhogende product OmniGen.