Maaimoment van de eerste snede

30 april 2023
-
2 minuten

Door de enorme hoeveelheid regen dit voorjaar, duurde het op veel plekken erg lang voordat het mogelijk was om het land op te gaan. De mest lag er later, of nog niet op, de koeien gingen later naar buiten, maar op veel plekken is ook de eerste snede later dan vorig jaar. Is dat erg?

Wat als niet overal mest of kunstmest op is gekomen?

Het is niet overal, of op alle percelen, gelukt om dit voorjaar de drijfmest uit te rijden en/of kunstmest te strooien. Wat ga je dan doen? Maaien als de bemeste percelen er aan toe zijn, of wacht je tot de niet-bemeste percelen de moeite zijn om te maaien?

Ons advies: maai de bemeste percelen als ze er aan toe zijn!

Als je wacht tot de niet-bemeste percelen er een keer aan toe zijn, is dat geen smakelijk voer voor de koeien en met een zeer laag niveau eiwit. Ook de wel-bemeste percelen worden anders veel te lang en veel te taai (denk aan de voorjaarskuilen van 2021). Als dit vroeg wordt gemaaid kan het nog meevallen en kan je weer opnieuw beginnen met bemesten voor de tweede snede. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Tweede snede

Als het nat blijft met als gevolg een late eerste snede, wordt de groeiperiode voor de tweede snede korter. De tweede snede kan namelijk niet zomaar mee opgeschoven worden. Die moet geoogst worden vóórdat het gras in de aar schiet. Afhankelijk van het grassenbestand, bloeit gras altijd ergens tussen 20 mei en 10 juni.

Als het gras in de aar schiet, gaat de voederwaarde hard achteruit. Het gewas gaat dan ‘verhouten’. Het aandeel lignine, ook wel houtstof genoemd, wordt hoger. Lignine is niet fermenteerbaar in de koe en zorgt ervoor dat de verteerbaarheid van de NDF vermindert. Wanneer het gras gaat bloeien verlies je zomaar 100 tot 150 VEM per kilogram drogestof. Je levert dan flink in op kwaliteit. Daarom is het belangrijk om rond dit bloeistadium niet te lang te wachten met maaien en oogsten van de tweede snede.

Lignine werkt als een betonmat

Betonmat Hoe kan het eigenlijk dat zo’n klein beetje lignine, zoveel invloed heeft op de voederwaarde van het gras? We weten allemaal dat een kuil met 15 g ADL per kg ds heel veel sneller verteert dan een kuil met 30 g ADL per kg ds. Het verschil is maar 15 gram ADL, wat op een kilo natuurlijk heel weinig is. Toch heeft dit kleine beetje ADL heel veel invloed. Vergelijk het maar met een betonmat in het beton. Beton zonder betonmat kun je zo doormidden breken. Beton met één betonmat erin, is al veel moeilijker af te breken. Beton met twee betonmatten erin, wordt nog tig keer sterker en nog veel moeilijker af te breken. Dat kleine beetje meer aan ADL in de kuil is vergelijkbaar met een extra betonmat, die ervoor zorgt dat het geheel veel slechter af te breken is.

Het is de kunst om de bloeistengel uit het gras te maaien vlak voordat deze in zijn geheel zichtbaar wordt. Daarmee voorkom je dat het gras in de volgende snede alsnog gaat bloeien.

Praktische tips

  • Maai de 1e snede als de goed bemeste percelen er aan toe zijn, en wacht niet tot de niet-bemeste percelen eraan toe zijn.
  • Bemest op maat. Houd rekening met nawerking van eerdere mestgiften.
  • Ga regelmatig het land in. Als beginnende zaadstengels voelbaar zijn, is het tijd om te gaan maaien.
  • Houd de veldperiode kort. Probeer een stengeliger gewas binnen een dag na maaien in te kuilen.
  • Kuil niet te droog in (35-40% drogestof).
  • Houd een kortere haksellengte (2-3 cm) aan voor een betere verdichting van de kuil en minder selectie aan het voerhek.

 

 

 

Heb je meer vragen?

Neem dan contact op met een van onze rundvee- of ruwvoerspecialisten. Zij helpen je graag verder met een goed advies.