Kijk op Gras Biologisch

Thijs Hunink

Specialist Rundvee

08 mei 2023
-
2 minuten

Wekelijks op de hoogte van de actuele vers gras kwaliteit? Ook dit jaar wordt weer wekelijks grasgroei en -kwaliteit gemeten op verschillende melkveebedrijven in het land. Hier zitten ook weer twee biologische bedrijven tussen. Iedere week presenteren we de resultaten van de metingen en de analyses van de vers gras monsters op de website www.kijkopgras.nl.

Hoewel het in februari nog een vroeg voorjaar leek te worden, is het uiteindelijk lang koud en nat gebleven. Dit zien we ook terug in de grasgroei. Die bleef achter op andere jaren.

Ook de verhouding tussen eiwit en energie in het gras is minder gunstig. Door het kleine aantal zonnige dagen waren de suikergehaltes laag en de eiwitgehaltes juist relatief hoog. De SOEB, die de verhouding aangeeft tussen penseiwit en pensenergie, is relatief hoog. Doordat we ondertussen wel een aantal zonnige dagen gehad hebben, wordt de verhouding iets gunstiger. Maar nog steeds is het de uitdaging om al dat eiwit benut te krijgen. Daarom raden we aan om zeker extra energie bij te voeren op pensniveau.

Kijk op Gras bio Ruw Eiwit.pngKijk op Gras bio SOEB.png

Neem gerust contact op met onze bio rundveespecialist in jouw regio. 

Ga naar Kijk op Gras
Over de auteur

Thijs Hunink

Specialist Rundvee

Neem contact op met Thijs Hunnink