Jan en Jeanette van de broek over de nieuwe rosélijn

27 oktober 2021
-
1 minuut

Het gemengde bedrijf van Jan en Jeanette van de Broek ligt in het Utrechtse Renswoude. Dit bedrijf heeft twee veehouderijtakken. Er zijn 400 vleesvarkens en ruim 400 rosékalveren. De kalveren komen als nuka aan en zijn zodoende bijna acht maanden op het bedrijf. Daarnaast is Jan nog werkzaam als zzp-er in het transport.

Het verzorgen van de kalveren is voornamelijk de taak van Jeanette. De kalveren worden gehouden in twee leeftijden: een opfokstal van ruim 200 dieren en een afmeststal van 200 stuks. De kalveren worden op 14 weken verplaatst van de opfok naar de afmeststal.

Sinds begin dit jaar hebben zij het nieuwe rosé-assortiment gevoerd. Met heel veel enthousiasme voeren zij deze nieuwe soorten aan hun kalveren. Wat met name opvalt is het gemak van de vernieuwde voeders. De kalveren zijn van het begin tot het eind in topconditie. De overgangen tussen de voeders van opfok naar groei en dan naar de afmest loopt meer geleidelijk dan in het verleden en dat geeft een duidelijke plus.

Het grote verschil in de nieuwe voerlijn volgens Jan en Jeanette is het gemak. “Natuurlijk moet je je uiterste best doen,” aldus Jeanette, “maar het loopt gemakkelijk en geleidelijk.” Ook in de stal moet alles goed voor elkaar zijn. Het voeren, de ventilatie, de hygiëne en de watervoorziening moeten in de basis goed zijn.

De daggroei van het laatst geleverde koppel ligt vanaf nuka naar jong rosé op acht maanden op 1.365 gram per dag. Een resultaat waar met tevredenheid op teruggekeken wordt. Terecht een mooi resultaat waar de familie trots op mag zijn!

Op de vraag of de gerealiseerde van 1365 gram per dag het maximaal haalbare is, geeft familie Van de Broek de volgende reactie: “We streven altijd naar beter en verwachten dat dit ook zeker kan met deze nieuwe voerlijn. Het volgende koppel staat er in ieder geval heel mooi voor!”

Nieuwe voerlijn zorgt voor hoger saldo

Introductie nieuwe voerlijn rosékalveren