Heb je jouw silo's al in orde gemaakt?

23 april 2024
-
3 minuten

In het voorjaar is het goed om extra aandacht te besteden aan je silomanagement. Het risico op problemen wordt flink groter bij hogere temperaturen. Tijd voor een check-up!

9 TIPS VOOR GOED SILOMANAGEMENT

 1. Laat silo’s geregeld helemaal leegkomen
  Met stip op nummer één. We zien veel systemen die werken met bijbestellen. In dat geval komen silo’s vrijwel nooit leeg en eventuele problemen koeken alleen maar verder aan. Dat veroorzaakt schimmelvorming in je silo. 

 2. Reinig de silo’s minimaal één keer per jaar
  Laat dit door een gespecialiseerd bedrijf doen, of spuit de silo zelf uit met water. Maak na het reinigen gebruik van een siloshot; zowel een siloshot voor het lossen als een siloshot na het lossen. 

 3. Houd blaas- en ontluchtingspijpen open
  Open pijpen zorgen, zeker in combinatie met een ontluchtingspaddenstoel, voor een goede ontluchting van je silo. 

 4. Vijzelbakpijpen moeten afgekit zijn
  Trek onderaan een tie-wrap om de vijzelpijp, zodat vocht niet richting de vijzelbak loopt. Als er roest op de vijzelbak zit, zit er vocht in de silo. 

 5. Controleer de vijzelbakken op schimmel
  Reinig deze als dit zo is. 

 6. Check blaasleidingen op schade
  Blaasleidingen kunnen verslijten of kapot gaan. Dit gebeurt vaak in de bochten. Als dat het geval is, laat dan een nieuwe bocht plaatsen. Provisorisch repareren levert vaak meer schade en randen op, wat zorgt voor meelvorming in het voer. Blaas- en ontluchtingsbuizen dienen goed bevestigd te zijn zodat er stabiel gelost kan worden. Gebruik geen parkers om buizen te verlengen. De ontluchtingsbuizen worden bij voorkeur bevestigd in het zicht van de chauffeur, zodat het losproces goed bewaakt kan worden.

  Lees ook: GRATIS SILO-INSPECTIE MET ONZE NIEUWE INSPECTIE CAMERA'S

 7. Smeer vet op de schuif onder in de silo
  Deze schuif is normaliter niet lucht en waterdicht. Door hier vet op te smeren, voorkom je dat hier vocht de silo binnendringt.

 8. Controleer silo’s op schade
  Kapotte silo’s zorgen niet alleen voor schimmel. Ze vormen ook een probleem voor de veiligheid. Vooral schade (door aanrijding) aan de poten en ontbrekende of kapotte kruizen (zorgen voor stabiliteit) kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken. Ook zorgen gegalvaniseerde poten die van binnenuit rotten vaak voor problemen.

 9. Zorg voor een veilige werkomgeving
  Controleer of putdeksels goed dichtzitten, of er geen losse objecten rond de silo’s liggen en gebruik de ruimte onder de silo’s niet als opslagruimte. Op die manier kunnen onze chauffeurs veilig werken.
Lees ook: Gratis siloinspectie