Einde derogatie biologische legvoeders

Florian van der Hoeven

Productmanager legpluimvee

21 januari 2023
-
3 minuten

Sinds begin april vorig jaar is er een derogatie van kracht om 5% gangbare grondstoffen te kunnen gebruiken in voeders voor biologisch pluimvee ouder dan 18 weken én voor biologische varkens. Deze derogatie was bedoeld om het tekort van met name biologische zonnepit- en raapschilfers op te vangen, ontstaan door exportbeperkingen vanuit Oekraïne in het begin van de oorlog.

Derogatie, hoe zat het ook alweer?

Derogatie is een officieel woord om met toestemming van de EU af te wijken van een algemeen vastgestelde norm.

Derogatie beëindigd 

De derogatie was afgegeven met een maximale looptijd van 1 jaar. Indien eerder kon worden aangetoond dat weer voldoende biologische grondstoffen beschikbaar zouden zijn, zou de derogatie eerder worden beëindigd. Dit gebeurde in het najaar van 2022. De biologische sector in Nederland gaf aan dat de derogatie van 5% gangbare grondstoffen inmengen kon komen te vervallen. Om mengvoerbedrijven voldoende tijd te geven de gangbare grondstofposities af te bouwen, stopte de derogatie per 1 november 2022. Sindsdien moet biologisch voer weer vrij zijn van gangbare grondstoffen. Pluimveehouders kregen tot 1 december de tijd om voorraden weg te werken van voer waar nog derogatie grondstoffen in verwerkt konden zitten. 

Soepele overgang 

Inmiddels is het biologische voer voor Nederlandse pluimveehouders alweer enkele maanden volledig biologisch. De overgang van 5% naar 0% gangbare grondstoffen is soepel verlopen zonder grote gevolgen voor de producerende koppels. 

Belgische markt  

In België is overigens nog niet besloten de derogatie te beëindigen. Hier is het dus nog steeds toegestaan 5% gangbare grondstoffen in biologisch voer te mengen. Daarom maken we voor varkens en pluimvee onderscheid in voercodes voor Nederland en België. Zolang de derogatie in België nog van kracht is, blijven er specifieke Belgische codes actief die de derogatie grondstoffen toelaten. 

(Biologische) legpluimvee specialisten

Biologisch legmeel

De Heus heeft een eigen lijn biologisch legmeel. Het is ontwikkeld op basis van dezelfde uitgangspunten als ons reguliere TopFit-voer en is dan ook onderdeel van het Top Fit Rondeplan. Dankzij onze jarenlange ervaring in dit segment kunnen we uitstekende prestaties realiseren met onze bio-klanten.

Lees meer over ons biologisch legmeel

Schrijf je in voor onze biologische nieuwsbrief

Zo blijf je makkelijk op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en ontvang je relevante informatie over jouw sector!

Over de auteur

Florian van der Hoeven

Productmanager legpluimvee

Wil je meer weten over onze biologische legpluimveevoeders?